• Novinky

            • Olympiáda ľudských práv - Celoštátne kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Elena Pieronová: .

              Súťaž: Olympiáda ľudských práv
              Kolo: Celoštátne kolo

              V dňoch 16.4.-18.4.2024 sa v Omšení konalo celoštátne kolo Olympiády ľudských práv. Z krajských kôl doň postúpilo 62 súťažiacich, medzi ktorými bola i naša žiačka, Elenka Pieronová zo IV.A. V silnej konkurencii sa vôbec nemusí hanbiť za svoje výsledky. Po 1. dvoch kolách , ktoré pozostávali z obhajoby modelovej situácie a obhajoby slohovej práce vo svojej skupine bola na 7. mieste, do finálovej dvanástky síce nepostúpila, ale získala ocenenia, na ktoré môže byť pyšná. Elenke srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a želáme jej veľa úspešných krokov do života.

            • Je "umenie" vystavovať umenie?

            • Odpoveď na túto otázku sme dnes dostali v Považskej galérii umenia v Žiline. Galerijná pedagogička nám vysvetlila funkciu galérie, ako sa usporiadavajú obrazy na stenu, aká dôležitá je podkladová farba, ktoré obrazy spolu ladia a ktoré nie... Získali sme také informácie, že sa už asi nikdy nebudeme pozerať na obrazy v múzeách a galériách ako predtým. Otvoril sa nám nový rozmer. Takže návšteva splnila svoj účel.

            • DOBROvoľníctvo v živote mladého človeka

            • Súčasťou gymnázialneho života je nielen prijímanie teoretických poznatkov a cieľavedomá príprava na štúdium na vysokej škole, ale aj vzdelávanie sa a aktívna účasť na dobrovoľníckych aktivitách, ktorých na našej škole nie je vôbec málo. Ide o jednu z foriem participácie mladých na živote komunity, mesta či regiónu, v ktorom žijú.

               Jedným z pozvaných hostí bola pani Kuricová zo Žilinského dobrovoľníckeho centra. Získali sme komplexný pohľad na dobrovoľníctvo (právny, psychologický, sociálny i filozofický), jeho benefity, oboznámili sme sa s dobrovoľníckymi aktivitami v našom regióne, ako aj s možnosťou byť súčasťou mnohých dobrovoľníckych aktivít doma, ale aj v zahraničí.

              Ďalšou oblasťou vzdelávania bolo dobrovoľníctvo v Červenom kríži. Viac o tejto téme nám prišli porozprávať pán Klinovský – lektor a naša absolventka, Patrícia Hladká, dobrovoľníci s veľkým srdcom. Dobrovoľnosť je totiž jedným zo siedmich princípov Medzinárodného hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktorými sa riadia nielen dobrovoľníci, ale aj členovia a pracovníci Červeného kríža. Slovenský Červený kríž  je riadnym členom Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií. Dozvedeli sme sa veľa informácii o histórii, podstate fungovania Červeného kríža, oblastiach, v ktorých pôsobia, symbolike, medzinárodnom humanitnom práve, ako aj o možných oblastiach vzdelávania sa.

              Veríme, že sme našich žiakov dostatočne inšpirovali a že aj oni raz priložia ruku k dielu a prejavia záujem. Z prieskumov vyplýva, že dobrovoľníctvo vnáša do našich životov pokoj a vyrovnanosť.  Zmyslom je teda nielen šíriť DOBRO, ale aj zlepšovať kvalitu života.

               

            • Chuť žiť

            • Pokračujeme v sérii preventívnych aktivít v škole. Tentokrát išlo  o prevenčný program pre žiakov druhého ročníka s názvom Chuť žiť. Význam prevencie a jej rozsah v poslednej dobe značne narastá. Ľudia si začínajú uvedomovať, že predchádzaním chorôb si ušetria ďalšie nepríjemnosti. Okrem toho je dôležité aj ekonomické hľadisko. Investícia do prevencie je podstatne nižšia ako náklady za liečbu rozvinutých ochorení, ktorým máme možnosť zabrániť. My sa snažíme pozrieť na problém z rôznych hľadísk a urobiť si tak komplexný obraz o problematike.

              Lektorkami programu boli pani psychologičky z CPaP v Kysuckom Novom Meste (Buchová a Baltovičová). Získali sme množstvo cenných informácií o:

              • poruchách príjmu potravy (bulímia, anorexia, ortorexia, bigorexia),
              • príčinách porúch,
              • psychických ochoreniach, ktoré sú spojené s uvedenými problémami.

              Naučili sme sa, ako by sme sa mali správať, ak na človeku spozorujeme nejaké zmeny. V tom momente by sme ich mali ubezpečiť, že na to nie sú sami, že sa takáto situácia dá zvládnuť. A práve organizácia ,,Chuť žiť” je jedna z tých, na ktorú sa môžeme obrátiť. Ubezpečia nás, že sa nie je prečo hanbiť a o svoju chuť do života treba bojovať, aby sme boli plnohodnotne spokojní sami so sebou. A je úplne v poriadku cítiť sa občas, akoby sme sa v sebe stratili, ale nikdy sa nemôžeme prestať milovať. Vždy si samým sebe doprajme najviac času a energie, ktorú máme. Aby sme sa cítili šťastne v tele, v ktorom práve sme.

                                                                                                                   Alžbeta Labudová, II.A

            • Nová možnosť s kontom @gymknm.sk

            • Dobrá správa pre všetkých, ktorí vytvárajú grafický obsah. Do skupiny aplikácií, za ktoré sa bežne platí, pribudla aj Canva (edu). Táto verizia je totožná s Canva Pro a umožnuje využívať služby aplikácie bez obmedzení. Je potrebné sa prihlásiť školským kontom. Návod nájdete na stránke školy v sekcii Pre študentov.

            • Európsky kvíz o peniazoch

            • Aj tento rok si naši prváci zasúťažili v 7.ročníku národného finále Európskeho kvízu o peniazoch - EMQ 2024.

              Je to medzinárodná aktivita zameraná na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov, žiačok a študentstva, organizovaná Slovenskou bankovou asociáciou v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Prostredníctvom platformy Kahoot si žiaci vyskúšali svoje vedomosti z oblasti financií, digitálnej bezpečnosti či matematiky.

              Touto aktivitou sa súčasne zapojili do celosvetovej kampane Global Money Week, čím prispeli k šanci školy získať od Národnej banky Slovenska vzdelávacie pomôcky alebo zážitkové vzdelávanie v celkovej hodnote 3 000 €.

            • FBI z UNIZA na návšteve u nás.

            • Žiaci štvrtého ročníka sa dňa 1.3. 2024  zúčastnili na našej škole prednášky s názvom Krízový manažment a Riziká podnikateľského plánovania pod vedením Ing.  Alexandra Kelíška, PhD. a Ing. Furiaka  z Fakulty bezpečnostného inžinierstva zo Žilinskej univerzity v Žiline. Táto prednáška bola cielená pre budúcich študentov vysokej školy, pred ktorými aktuálne stojí dôležité životné rozhodnutie -  voľba, ktorou cestou sa vydajú. Páni z FBI objasnili študijné programy spomínanej fakulty. Vyňali všetky podnetné a zaujímavé informácie pre nádejných uchádzačov. Zdieľali svoje zážitky a skúsenosti zo štúdia a aj mimo študijných akcií, ktoré fakulta organizuje každý rok. Zároveň si žiaci osviežili svoje poznatky z ekonómie a naučili sa niečo nové o  rizikách podnikania. Prednášajúci potvrdili našim žiakom, že smer manažmentu má pestrú ponuku možností štúdia i uplatnenia sa na trhu práce. Počas ich výkladu odmenili aktívnych žiakov malými odmenami vo forme milých darov ako perá, odznaky a kľúčenky.

               

                                                                                                                Pieronová Ellen, IV.A

            • Nová školská firma - Sedem statočných s.r.o.

            • Náplň práce - trháme, sekáme a hlavne všetci spolu ťáhame jedným smerom. 

              Pracujeme zásadne v piatok poobede. 

              Cena práce : Pán Boh zaplať od pani riaditeľky a tiež tak trochu dobrý pocit, že tá naša alma mater bude o niečo krajšia. 

          • Veľká výprava do Dánska.
            • Veľká výprava do Dánska.

            • Pred pár dňami sme sa vrátili z nezabudnuteľného výmenného pobytu v Dánsku, ktorý bol súčasťou nášho projektu podporeného z programu Erasmus+.  V mestečku Hong sme strávili 10 dní v atmosfére vzdelávania, kultúrneho obohatenia a nových priateľstiev. Tento pobyt nebol len o individuálnych skúsenostiach, ale aj o kolektívnom dobrodružstve, ktorého sa zúčastnila skupina až 30 študentov a 4 učiteľov.
              Naším hostiteľom bola Efterskole – typ školy,  ktorý predstavuje jedinečný dánsky model, akýsi stupeň  medzi základnou a strednou školou. Jednou z výziev, s ktorými sa naši študenti stretli, bola aj skúsenosť z pobytu na dánskom internáte. Veď si len predstavte, že sa celá škola pred začatím vyučovania stretne a zaspieva pesničku, alebo si žiaci spolu pozrú ranné správy, prípadne im učitelia porozprávajú nejaký zážitok zo svojej mladosti. O drobných detailoch, ktoré nás viac alebo menej prekvapili, by sa dala napísať kniha.  
              Cieľom pobytu bolo nielen spoznávanie novej kultúry či zaujímavých miest, ale aj spoločné bádanie v oblasti informácií, ich spracovania a hodnotenia. Výsledkom tohto úsilia bol vytvorený online časopis, ktorý zachytáva naše skúsenosti, poznatky a dojmy z pobytu. 
              Okrem toho, že sme sa zapájali do vzdelávacích aktivít, študenti mali aj príležitosť preskúmať okolie. Diskutovali s primátorom mesta Haslev, navštívili Kodaň a mnoho iných zaujímavých miest. 
              Vrátili sme sa domov so vzrušujúcimi príbehmi, novými znalosťami a hlbším porozumením kultúry, ktorá, aj keď nie až tak vzdialená, je predsa iná.

            • Olympiáda kritického myslenia 

            • Táto súťaž je určená predovšetkýmštudentom stredných škôl. Nech už sa študent stane odborníkom v akejkoľvek oblasti, pre jeho prácu, ale aj pre celú spoločnosť, bude veľmi dôležité, aby vedel myslieť logicky a kriticky, vedel správne argumentovať, vyhľadávať, overovať fakty a diskutovať. Taktiež získa schopnosť zrozumiteľne a tvorivo sformulovať a prezentovať svoje myšlienky a nápady pred publikom. 

              Tento školský rok sa nám v tejto súťaži darilo ešte viac ako minulý. Zapojilo sa do nej 38 študentov, z čoho bolo až 25 úspešných riešiteľov, ktorý postupujú do krajského kola. Víťazi sú však len traja v každej kategórii: 

              Kat. 1 (1.-2. ročník) 

              1. miesto: Andrea Gazdíková, 2.A 
              2. miesto: Tobias Číž, 1.A 
              3. miesto: Denisa Jančigová, 1.A 

               

              Kat. 2 (3.-4. ročník) 

              1. miesto: Marek Dolinay, 4.A 
              2. miesto: Lea Vojteková, 3.A 
              3. miesto: Maroš Mozol, 4.A 

              Všetkým srdečne blahoželáme a sme na nich hrdí!!

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry 

            • OSJL je postupová súťaž, v ktorej žiaci súťažia okrem teoretických vedomostí v teste aj v praktických zručnostiach - tvorba písaného textu a prednes vlastného rečníckeho prejavu na zadanú tému. 

              Súťaž je vhodná pre tých, ktorí by v budúcnosti chceli pracovať na svojej kariére v médiách ako moderátor, redaktor alebo novinár, prípadne by sa mohli vydať po hereckej či spisovateľskej dráhe. Ale je vhodná aj ako príprava na každú profesiu, kde je potrebné sa správne a jasne vyjadrovať a prezentovať svoje myšlienky pred publikom. 

              Súťažiaci nadobudnú okrem jazykových a komunikačných schopností aj prezentačné schopnosti, no zároveň sú aj schopní získavať aktuálne odborné vedomosti v rámci jazykovednej oblasti. 

              Za našu školu sa OSJL zúčastnilo 21 študentov, ktorí súťažili v dvoch kategóriách – ročníky 1.-2. – kategória B, ročníky 3.-4. – kategória A. Aj keď sme mali troch víťazov v každej kategórii, do krajského kola však postupuje iba jeden. 

              Kateg. A 

              1. miesto: Marek Riziky, 4.B 
              2. miesto: Ema Mináriková, 3.A 
              3. miesto: Adriána Mikolajová, 4.B 

              Kateg. B 

              1. miesto: Ivan Martiška, 1.A 
              2. miesto: Alžbeta Labudová, 2.A  
              3. miesto: Martin Mäkký, 2.A 

               

              Tešíme sa z ich úspechu a veríme, že sa im podarí svoje schopnosti uplatniť v reálnom živote. 

            • Prevenciou proti patologickým javom spoločnosti

            • Mesiace január a február sa niesli v znamení preventívnych aktivít, ktoré absolvovali žiaci 3.ročníka. 1. téma, v rámci ktorej sme absolvovali prednášku s pani Dolinayovou z CPaP v Kysuckom Novom Meste, bola na tému obchodovanie s ľuďmi. Dozvedeli sme sa o nástrojoch, ktorými lákajú klamlivé stránky, agentúry alebo ľudia svoje obete na možný transport. Taktiež sme boli upozornení i na to, na čo si máme dávať pozor pri výbere brigády, dovolenky či výmenných pobytoch. Z prednášky sme si odniesli množstvo cenných rád a poznatkov do života.

              Druhou oblasťou prevencie bola téma látkové a nelátkové závislosti. O tejto téme nám porozprávala zamestnankyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Čadci.  Počas prednášky sme sa dozvedeli, že nebezpečná je nielen závislosť na užívaní drog, ale aj  denné trávenie času na sociálnych sieťach a internete.  Diskutovali sme o psychologických, ale aj sociálnych faktoroch, ktoré ovplyvňujú závislosti. Lektorka nás donútila nejedenkrát zamyslieť sa, kedy je závislosť závislosťou, dokonca sme sa aj my osobne mali možnosť otestovať sa prostredníctvom dotazníka. Táto prednáška bola pre nás zdrojom nových poznatkov, no rovnako nás inšpirovala k zdravému životnému štýlu.

                          Poslednou časťou bola biologická téma - Prevencia rakoviny krčka maternice, ktorej cieľom bolo oboznámiť nás, dievčatá, s vážnosťou tejto rakoviny. Na prednáške sme získali nové informácie o štádiách rakoviny, ako aj o príčinách jej vzniku. Lektorka z RÚVZ poukázala na dôležitosť skorého odhalenia rovnako ako prevencie voči tejto rakovine a zdôraznila nám spojenie medzi rakovinou krčka maternice a vírusom HPV. Počas prednášky sme sa oboznámili aj s vážnosťou rakoviny prsníka a iných typov rakoviny.

              Zámerom týchto aktivít bolo šíriť povedomie o vážnych témach, podporovať preventívne opatrenia, ktoré môžu zachrániť nejeden ľudský život. Za odborné informácie a množstvo cenných rád sme vďační.

                                                                  Kristína Nováková, III.A a Vanessa Schultzová, III.B

            • Olympiáda ľudských práv - Krajské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Elena Pieronová: 5. miesto

              Súťaž: Olympiáda ľudských práv
              Kolo: Krajské kolo

              Dňa 8.2.2024 sa na Gymnáziu sv. Františka z Assisi v Žiline konalo krajské kolo Olympiády ľudských práv. Tento rok už jej 26. ročník. Našu školu reprezentovala žiačka IV.A triedy, Elena Pieronová, ktorá vybojovala prostredníctvom svojich vedomostí v teste a ústnej obhajoby ňou vyžrebovanej témy z oblasti ľudských práv pod vedením Mgr. Marianny Židekovej krásne 5.miesto. Elenka postúpila do celoštátneho kola, ktoré sa bude konať v apríli 2024 v Omšení. Prajeme jej veľa úspechov v ďalšom kole a zároveň veľa šťastia nielen pri maturitnej skúške, ale aj v naplnení jej životných cieľov na ďalšej ceste životom.

            • Biologická olympiáda - Školské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Ivan Martiška: 1.miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória B
              Matej Kuchár: 2. miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória B
              Klaudia Šumská: 3. miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória B
              Sofia Tkáčiková: 1.miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória A
              Marek Dolinay: 2.miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória A
              Adriána Kubalová: 3. miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória A

              Súťaž: Biologická olympiáda
              Kolo: Školské kolo

              V projektovej časti sa nám predstavili žiaci, ktorých práce postupujú na krajské kolo biologickej olympiády:
              Kategória A
              1. miesto - Sára Škerková III.A – Chov a ochorenia slimáka afrického (Achatina fulica)
              Kategória B
              1. miesto – Patrik Sečník II.B – Monitorovanie výskytu kliešťa obyčajného
              2. miesto – Simona Masaryková II.A – Ochrana ropuchy bradavičnatej (Bufo bufo) v čase jarnej migrácie za rozmnožovaním

            • Naši žiaci získali základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy

            • Dňa 12. decembra k nám zavítal tím Rozbehni sa!. Ten pre našich žiakov z radov štvrtákov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

               

              🚀 Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

               

              Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov

               

            • Projekt Podnikateľská akadémia

            • Dňa 12.12.2023 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili zaujímavého projektu s názvom Podnikateľská akadémia, ktorý organizovala spoločnosť Semerit, o.z. v spolupráci s Rozbehni.sa!.Projekt sa konal na Strednej odbornej škole strojníckej, kde žiaci riešili otázky spojené s podnikateľským svetom a jeho náležitosťami. Spolu s pánom lektorom Kováčom prešli zákutiami, ktoré sú nevyhnutné pre podnikateľov – začiatočníkov. V rámci diskusie sme mali možnosť spoločne medzi sebou zdieľať svoje nápady a myšlienky.

              Ako nájsť správny nápad? Ako začať podnikať? Pre koho podnikať? Oplatí sa mi podnikať? Všetky tieto otázky boli zodpovedané a názorne vysvetlené pre uľahčenie obzoru v podnikateľskom svete. Žiaci si vypočuli príbeh o iných študentoch, ktorí sa vybrali podnikateľskou cestou a ako vyzerali ich postupné kroky k úspechu. Tento projekt bol veľmi plodný na bohaté a vzácne informácie využiteľné v kariérnom živote. Nazreli sme na negatíva, pozitíva a riziká podnikania. Čo robiť a ako robiť, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Boli vyslovené odpovede na časté otázky neskúsených a zvedavých mladých ľudí. Jednoznačne hodnotíme  projekt ako užitočný pre mladých ľudí, ktorí stoja na križovatke života.

               

                                                                                                                               Elena Pieronová, IV.A

            • Vianočná Viedeň

            • 13. decembra sme sa my,  žiaci 1.A a 1.B triedy ocitli vo Viedni, kde sme si užili nezabudnuteľný zimný deň plný dobrodružstva a kultúry.

              Naše prvé kroky smerovali do Prírodovedného múzea. Tam sme nahliadli do minulosti a rozšírili si naše vedomosti. Stephansplatz, ikonické námestie, kde sa vypína mohutný Štefanský kostol, bol našou ďalšou zastávkou. Jeho architektúra nás zaujala, a prechádzka jeho okolím nám poskytla pohľad na nádhernú atmosféru Viedne. Nakoniec sme si užili vianočnú náladu na trhoch pred radnicou.

              Bolo to skvelé, a dúfame, že nás čaká mnoho ďalších podobne úžasných zážitkov.

               

              Vanessa Tichá, 1. B