• Novinky

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024
            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            • Vážení rodičia, milí študenti!

              Prázdniny sa pomaly končia a naše gymnázium opäť ožíva. Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa bude konať 4.9. 2023 (pondelok) o 8.00 hod. v priestoroch školy. Po slávnostnom otvorení sa všetci študenti presunú do svojich kmeňových tried a bude sa pokračovať triednickými hodinami. Je nutné doniesť si prezuvky!!!

               

          • Biznis cesta našich absolventov
            • Biznis cesta našich absolventov

            • V piatok 9. 6. 2023 sme v škole privítali zaujímavých hostí,  absolventov nášho Gymnázia – sestry Jančové a Fera Kekelyho. Ide o úspešných mladých ľudí, ktorých biznis cesta vôbec nebola jednoduchá, no aj napriek úvodnej kritike sa posunuli ďalej a dnes patria medzi úspešných. Previedli nás svetom prostredníctvom cestovateľských zážitkov a reportáží a sprostredkovali nám proces tvorby umenia – komixu. Návšteva začala úvodnou besedou s hosťami, ktorú moderovala pani učiteľka Žideková. Hostia odpovedali na každú položenú otázku. Do diskusie sme sa mali možnosť zapojiť i my, žiaci.

              Sestry Jančové sa venujú komiksovej tvorbe, s ktorou začali na vysokej škole. Najskôr to bolo ako hobby, no teraz sú už v tejto oblasti profesionálky Každým novým vydaním komiksu ich práca vedie k väčšej a väčšej dokonalosti. Napriek úvodným kritikám sa nenechali odradiť, tvrdo na sebe pracovali, čo ich posúva ďalej a poskytuje im možnosti ďalšej tvorby. Medzi ich najnovší úspech patrí autorstvo Čítanky pre 4. ročník ZŠ. Zlepšujú sa  a mnohým sa ich tvorba páči. Ilustrácie a samotný scenár vás okamžite vtiahnu do čítania či obdivovania zaujímavých postáv alebo efektov. Prácu majú prerozdelenú, Ivanka píše scenár, Zuzka ho dotvára ilustráciami.

              Fero Kekely je nielen cestovateľ srdcom a dušou, ale aj sprievodca, žurnalista a travel bloger,  čo ho veľmi napĺňa – spoznávanie nových miest, kultúr, zvykov či ľudí. Precestoval najmä Afriku, Európu a Blízky východ, kde sa stretol s milými ľuďmi, ale aj nepríjemnosťami a zlými skúsenosťami, o ktoré sa s nami podelil. Ukázal žiakom aj rôzne fotografie z ciest a vyrozprával rôzne príbehy. Predsa nie každý deň sa môžeme stretnúť s krokodílom, nosorožcom či slonom vo voľnej prírode... V súčasnosti má aj vlastnú cestovnú kanceláriu a robí reportáže nielen zo Slovenska, ale aj rôznych častí sveta.

              V rámci workshopu sme mali možnosť oboznámiť sa s presným postupom tvorby komixu a aj sami si ho vyskúšať. Do predlohy, ktorá nám bola daná, sme sa snažili vsunúť scenár nášho komixového príbehu a dotvorili sme ho ilustráciami. Svoju prácu sme pred dievčatami odprezentovali a ony sa k nej odborným okom vyjadrili. Krásnym momentom bolo aj vyhodnotenie, kde obdarili 2 najkrajšie práce, hoci v každom komixe vyzdvihli pozitíva. Sme radi, že sme tento deň zažili opäť niečo nové, čo by mohlo byť pre nás inšpiráciou do budúcnosti, možno aj tá naša vlastná biznis cestaJ.

               

              Alžbeta Labudová, I.A

          • Druhí vo finále programiády
            • Druhí vo finále programiády

            • Prišli, uvideli, obhájili projekt a takmer zvíťazili. Smart rosničky si okrem dobrého pocitu odnášajú aj nadupaný notebook pre každého člena tímu za 2. miesto vo finále Enter - programiády. Viac o atmosfére tohto honosného podujatia povedia fotky a videá. 

          • Gymnázium Kysucké Nové Mesto v televízii?!
            • Gymnázium Kysucké Nové Mesto v televízii?!

            • Dňa 16. mája odbila siedma hodina a my sme sa vydali na cestu poznávania upršaných banskobystrických ulíc. Našou prvou zastávkou bola budova Rozhlasu a televízie Slovenska - RTVS. Tu sme sa zoznámili s rôznymi pracovnými pozíciami, ktoré nám rozhlas a televízia ponúka. Stretli sme sa s redaktormi, strihačmi i hlásateľmi. Dokonca sme navštívili aj živé vysielanie Rádia Regina! Niektorí si na vlastnej koži vyskúšali, aká náročná je práca moderátora pred kamerami priamo v televíznom štúdiu.Po návšteve RTVS sme si išli pripomenúť pamiatku obetí Slovenského národného povstania do Múzea SNP. Našu prehliadku sprevádzalo mnoho skutočných príbehov, ktoré utvárajú koláž ohavných činov druhej svetovej vojny. Keď sme sa rozlúčili s múrmi tejto pamätnej budovy, počasie súcitilo s tmavou témou holokaustu, ktorá sa nás všetkých navždy hlboko dotkla. Dážď nám bubnujúc do dáždnikov neúprosne pripomínal, aby sme na hrôzy, obzvlášť na odvahu mnohých ľudí počas druhej svetovej vojny, nezabúdali, aj keď už nebudeme návštevníkmi priestorov Múzea SNP.Po výdatnom obede nás čakala prehliadka historického centra Banskej Bystrice. Aj napriek upršanému počasiu sme mali možnosť vidieť rôzne architektonické pamiatky, ktoré sa tu nachádzajú. Legendy o banskobystrickej bielej panej, záhadných panovníkoch a tajomstvách skrytých za múrmi starobylých chrámov boli v hustom daždi zrazu akési čarovné a zahalené rúškom tajomstva.

              Katarína Krasňanová, Veronika Gašpieriková

          • Kurz ochrany života a zdravia očami kysuckých gymnazistov
            • Kurz ochrany života a zdravia očami kysuckých gymnazistov

            • Dlhoročnou tradíciou našej školy je organizovanie Kurzu ochrany života a zdravia pre tretiakov, ktorý  nemohol chýbať ani tento rok.

              Osadenstvo tretiakov spolu s pedagógmi a animátormi ráno o 8.00 hod. nasadlo do autobusu smer Oščadnica – Penzión RAMI. Počas troch dní 24.-26. mája 2023 boli pre nás pripravené aktivity, s ktorými sme sa doposiaľ nestretli. Kurz sa niesol v znamení „hľadaj sám seba“. K spoznaniu našich fyzických, ale aj vedomostných schopností sa pričinili naši skvelí animátori: Bjetka, Kasha a Šurgi.

              Jednou z našich obľúbených aktivít bol nočný beh NOX QUAEROX, ktorého mottom bolo: „Nie je dôležité nájsť, ale hľadať.“ Niektorým z nás sa podarilo aj stratiť. CREAZY beh si pre nás pripravil šialené úlohy, pri ktorých sme museli dať zo seba maximum kreativity, sily či vytrvalosti.

              Každá aktivita nás motivovala posúvať sa ďalej. Zistili sme, že máme v sebe súťaživého ducha, elán či spolupatričnosť a prostredníctvom toho sme prekonávali samých seba. Po osvojení si teoretických vedomostí sme museli dokázať, že ich ovládame aj v praxi. A tak sme si vyskúšali poskytovanie prvej pomoci v teréne, narábanie s buzolou, používanie kresadla pri zapaľovaní ohňa. Večer druhého dňa bol naplnený vôňou opekačky, ktorú sme si vychutnávali v kruhu pri ohni. Pobyt  sme ukončili trojhodinovou túrou na vrch Javorské.

              Ako sa hovorí, že čas strávený so spolužiakmi, učiteľmi a animátormi nie je nikdy stratený. Toto zlaté pravidlo sa potvrdilo. Kurz bol plný zábavy, dobrej nálady, získali sme vedomosti, zručnosti, potrebné na zvládnutie rôznych situácií, ktoré nás v prírode môžu stretnúť. K utuženiu vzťahov prispela aj krásna príroda a okolie penziónu RAMI. Celý náš triedny duch nabral na sile a utužil vzťahy, a to nielen medzi žiakmi navzájom, ale aj učiteľmi Gabrielou Jančigovou a Danielom Jedinákom, ktorí oplývali láskavosťou, trpezlivosťou a humorom, za čo im patrí veľké „ďakujeme“. Veľká vďaka patrí vedeniu nášho gymnázia, ktoré nám umožnilo prežiť krásny pobyt a nové zážitky.

                                                                                     Adriana Janíčková, III. A

          • Erasmus projekt schválený !
            • Erasmus projekt schválený !

            • V budúcom školskom roku privítame 30 študentov z partnerských škôl z Talianska a Dánska. Čaká nás aj výmenný pobyt u nich doma. To vďaka grantu vo výške viac ako 40.000 €,  ktorý sme získali v programe Erasmus+. Viac informácií v sekcii : Projekty

          • Úspech v biologickej olympiáde
            • Úspech v biologickej olympiáde

            • Koncom mesiaca apríl sa uskutočnilo v Bratislave celoslovenské kolo biologickej olympiády, na ktorej nás veľmi úspešne reprezentovala žiačka II. A Petra Jačmeníková. S projektom „Predmenštruačný syndróm“ sa umiestnila na krásnom 8.mieste. V svojom projekte sa venovala syndrómu, s ktorým každý mesiac bojuje veľké množstvo žien. Vytvorila tiež propagačný leták, aby informovala verejnosť o výskyte, ale hlavne o možnostiach domácej a farmakologickej liečby. Peťke ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a gratulujeme.

          • Vretenice z Radole
            • Vretenice z Radole

            • Súčasťou života mladých ľudí popri gymnaziálnom štúdiu je i venovanie sa športu. Čoraz väčšej obľube sa teší florbal. Nejedenkrát už našu školu reprezentovali florbalistky, ktorým sa podarilo vybojovať niekoľko vzácnych titulov či dostať sa do reprezentácie.

              Florbal je dynamický šport, ktorý je náročný na kondíciu, koordináciu pohybov a prácu s hokejkou. Vyžaduje si odhodlanosť, pravidelnú účasť na tréningoch, cieľavedomosť, obetovanie svojho voľného času náročnej príprave.

              Medzi gymnazistami sú v súčasnosti dievčatá, ktoré dosahujú popri výborných výsledkoch v škole aj úspechy v športovej oblasti. K tým najnovším patrí titul majsteriek Slovenska 2023. Dievčatá: Timea Tkáčiková, Erika Hromádková, Sofia Tkáčiková pôsobia v klube ŠK Vretenice Radoľa a v klube ŠK 98 Pruské. Dievčatá začali s florbalom  v roku 2018 a vytrvali pri ňom až dodnes. Žiačky sú úspešné reprezentantky i v predmetových súťažiach. Srdečne im blahoželáme a do budúcnosti želáme ďalšie úspechy. Sme hrdí, že sú medzi nami!

          • Netradičný Deň Zeme 🌲🌳
            • Netradičný Deň Zeme 🌲🌳

            • Vo štvrtok 4.5. 2023 sa triedy 2.A a 2.B zúčastnili netradičnej oslavy Dňa Zeme. Žiaci pomáhali vysádzať stromčeky, teda odborne zalesňovať. Aktivita prebiehala v Povine pod dohľadom pána Ing. Jána Vojteka. Vysádzali sme jelše a jasene v blízkosti potoka. Po náročnej práci si žiaci a ich triedne pani učiteľky opiekli špekáčiky a spoločne sa zabavili sa v príjemnom prostredí. Bol to naozaj zmysluplný deň.

          • Keď pršalo, mrholilo...
            • Keď pršalo, mrholilo...

            • tak sa začína rozprávka. Na začiatku boli žaby a ich chuť zachovať svoj rod. Potom sme boli my a naša snaha pomôcť im tam, kde to bolo nevyhnutné. 

              A tak sme sa opäť ako škola zapojili do aktivít spojených so záchranou zákonom chránenej ropuchy bradavičnatej. Aktivity sme realizovali v spolupráci s CHKO Kysuce a zoológom Petrom Drengubiakom. Celý apríl zapojení žiaci chodili takmer každý deň do Horného Vadičova a pomáhali pri migračných ťahoch ropúch. Aby sa vo vodnom prostredí obnovil neustály kolobeh života. Keď ropuchy dokážu prejsť pri migrácii takmer 5 kilometrov, my sme im pomohli aspoň tých pár metrov.

              Moja vďaka patrí všetkým zapojeným žiakom, vytvorili sme výborný tím. Našimi rukami prešli stovky amplexov, aj samostatných samčekov a samičiek. Vďaka patrí aj kolegom a vedeniu školy, že majú pochopenie pre naše ekologické aktivity. Prispievame tak k záchrane nezvyčajne veľkej populácie ropúch, ktorá v našej oblasti  dosahuje početnosť 8000 jedincov.

              Viac o pomoci v článku.

          • Mladý Európan
            • Mladý Európan

            •     Dňa 25.4.2023 sa 3 chlapci z  III.A triedy (Marek Dolinay, Matúš Lančarič a Lukáš Martiška) pod vedením Mgr. Marianny Židekovej zúčastnili regionálneho kola súťaže Mladý Európan.

                  Tento rok sa konal už 18. ročník súťaže, v ktorej si aktívni stredoškoláci mali možnosť preveriť svoje znalosti o Európskej únii. Vyhlasovateľom celoslovenskej vedomostnej súťaže je Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v spolupráci s informačnými centrami EUROPE DIRECT. Záštitu nad súťažou prevzal v tomto roku podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Cieľom súťaže bolo zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi. Nosnou témou boli všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ.

                Súťažilo sa v troch kolách. Podmienkou účasti tímu na regionálnom kole súťaže bolo odovzdanie stručného projektu o krajine aktuálne predsedajúcej Rade Európskej únie, teda o Švédsku alebo o Španielsku. Vo všetkých častiach boli naši chlapci úspešní. Svojou šikovnosťou a preukázanými vedomosťami vybojovali pre našu školu 2. miesto. Srdečne im blahoželáme k úspechu!

          • Počasie v čase
            • Počasie v čase

            •     Grant, ktorý sme získali od Nadácie Pontis, sme použili na nákúp IoT sád pre micro:bit. Našim cieľom bolo postaviť meteorologické stanicé, ktoré budú zaznamenávať a odosielať údaje o počasí do „cloudu“ na ďalšie spracovanie. Do projektu sa zapojili všetci žiaci tretieho ročníka. Rozdelení do 9 tímov chceli (každý v inej lokalite severozápadného Slovenska) merať teplotu, vlhkosť, tlak a nadmorskú výšku.  Údaje sa posielali do cloudového úložiska, tak aby ich mali k dispozícii aj ostatné tímy. V poslednej – najzložitejšej fáze projektu sme získané dáta spracovávali a pokúsili sa ich vizualizovať.Viac informácií v sekcii : Projekty

          • Jazykový kvet - Krajské kolo
            • Jazykový kvet - Krajské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Adriana Janíčková: 1. miesto
              Natália Paliarová: 2. miesto
              Aneta Turčániová: 2. miesto

              Súťaž: Jazykový kvet
              Kolo: Krajské kolo

              Veľkú radosť nám urobili naše žiačky Adriana Janíčková (3.B), Aneta Turčániová (1.B) a Natália Paliarová (2.B), ktoré nás úspešne reprezentovali v jazykovej súťaži Jazykový kvet 2023. Na včerajšom finále Žilinského kraja obsadila Adriana Janíčková 1. miesto v prednese anglickej poézie a postupuje tak do celoslovenského kola. Aneta Turčániová obsadila 2. miesto a Natália Paliarová získala 2. miesto v celoslovenskom kole v písaní anglických poviedok. Všetkým úprimne blahoželáme a Adriane držíme palce na celoslovenskom finále.

              Mgr. Renáta Vnuková

          • Mládež proti extrémizmu
            • Mládež proti extrémizmu

            •     Dňa 13.4.2023 sme u nás v škole mali vzácnu návštevu. Zavítal k nám Mgr. Pavol Struhár, PhD. z Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne – Katedra politológie. Svoju prácu zameriava na výskum politického extrémizmus, moderných trendov v extrémistickom prostredí, venuje sa témam demokracie, ľudských práv a občianskej participácii. V tento deň mali tretiaci možnosť zúčastniť sa dvojhodinového workshopu s názvom „Prevencia nenávistných a extrémistických prejavov - mládež v centre pozornosti“.

                  Počas dvoch vyučovacích hodín sme diskutovali, argumentovali a podrobne rozoberali spoločenské problémy. Workshop a diskusia boli zamerané na občiansku participáciu, demokratické hodnoty a extrémizmus. Celá diskusia sa niesla v pokojnom duchu. Mali sme možnosť vyjadriť sa k rôznym situáciám a aktuálnym problémom. Na prvej hodine sme boli oboznámení so štýlom výučby pána Struhára a témou, ktorou sa zaoberá – extrémizmom.

                  Počas druhej hodiny nás rozdelil do troch skupín. Každá skupina dostala za úlohu vyriešiť problém, ktorý môže kedykoľvek nastať. Tri rôzne témy, tri rôzne príbehy a desiatky rôznych názorov... Správna odpoveď alebo riešenie sa hľadali ťažko a bolo to nad naše sily. Dokázali sme si však poradiť s malými problémami. Problémy, ktoré spoločnosť rieši celé desaťročia alebo sa nimi vôbec nezaoberá, sa nedajú vyriešiť v priebehu pár minút. Je práve v našej moci začať. Zistili sme, kde sú chyby a ,,napraviť‘‘ ich v súlade so zákonom, normami, morálkou a naším svedomím, nebolo jednoduché. Dôležité je si uvedomiť, že ja ako jednotlivec nemôžem sám rozhodovať o ľudských právach a možnostiach a taktiež obmedzovať slobodu iného: ,,Moja sloboda sa končí tam, kde začína sloboda toho druhého!‘‘. Keď sme sa spolu poradili, dokázali sme predstaviť plán, ako začať a ako by sme sa danou problematikou zaoberali, samozrejme problémy sú vždy individuálne, to čo platí pre jedno, nemusí pre iné.

                  Vďaka rozhovoru a riešeniu modelových situácií sme mali možnosť podeliť sa o naše myšlienky, názory, podnety a naučili sa viac o zdanlivo jednoduchých problémoch a ich náročným riešením.

              Silvia Klučková, III.B

          • Výchova k ľudským právam kreatívne
            • Výchova k ľudským právam kreatívne

            •     Netradičným predmetom v rámci vzdelávania na strednej škole je predmet výchova k ľudským právam. Hlavným cieľom výchovy a vzdelávania k ľudským právam je odovzdať mladej generácii informácie, ktoré sa týkajú danej problematiky,  osvojiť si zručnosti a postoje, ktoré sú dôležité pri posilňovaní ľudskej dôstojnosti. Žiaci nadobúdajú zručnosti v práci s ĽP dokumentami, riešia modelové situácie ako právnici či expertné skupiny a netradičnými metódami výučby sa snažia uchopiť problematiku z rôznych uhlov pohľadu.

                  Efektívnym spôsobom osvojovania a precvičovania učiva sú aplikačné úlohy. Naši prváci mali možnosť prepojiť teoretické poznatky, ktoré nadobudli v prvom polroku, aplikáciou do podoby Trička ľudských práv. Ich úlohou bolo zapísať svoje dve „silné“ ľudské práva (veľmi dôležité) na ramená, ľudské právo, ktoré sa podľa nich najmenej rešpektuje, napísali okolo výstrihu,  ľudské právo, ktoré bolo pre nich najpodstatnejšie, zapísali do srdca a aspoň 2 ľudské práva, o ktorých si myslia, že by mali ľudia rešpektovať, napísali k dolnému okraju trička. V tejto úlohe išlo nielen o ukážku žiackej kreativity, ale aj o sebapoznanie, vyjadrenie a obhajobu vlastných názorov pred kolektívom. Cieľom bolo naučiť ich taktiež pracovať na zadanom projekte a rozvíjať jazykové a prezentačné zručnosti.