• Novinky

          • Na vážnu tému...
            • Na vážnu tému...

            •     Dňa 5.4.2023 sa tretiaci zúčastnili prednášky, ktorá sa zaoberala náročnou témou - obchodovanie s ľuďmi. Prednášku sme absolvovali počas dvoch vyučovacích hodín pod vedením pani   Dolinayovej z CPaP v Kysuckom Novom Meste.             

                  Na začiatku sme si vypočuli výklad, v ktorom sme boli oboznámení so základnými informáciami. Obchodovanie s ľuďmi je proces, počas ktorého je človek násilím nútený k práci, sobášu... Taktiež sme si zhrnuli typy a spôsoby, ktoré sú trestné a nezákonné. Väčšina z nás pozná vynútené práce, ale trestné sú aj dohodnuté (platené) sobáše, adopcie; obchod s orgánmi - darcovi sú násilím bez jeho vedomia odobraté orgány alebo darca dostane zaplatené za darovanie orgánu. Oficiálny transplantačný program umožňuje darovať orgán blízkemu príbuznému, priateľovi alebo anonymne – darca nemá informácie o príjemcovi, z dôvodu vymáhania, napríklad aj finančného zisku. Ak ponúknete dieťa k adopcii, sobášu či ste darcom orgánov za účelom obohatiť sa, môžete byť taktiež trestne stíhaný. Dôležité je si uvedomiť, že každá forma obchodu so ,,živým tovarom‘‘ je nielen nelegálna, ale aj nebezpečná a obeť má často trvalé zdravotné následky (práca v nebezpečnom prostredí, závislosti, infekcia alebo až smrť po odobratí orgánov...), psychické problémy (problém začleniť sa do spoločnosti – často po niekoľkých rokoch, hanba), finančné problémy (práca nie je ohodnotená alebo len minimálny plat)... Zaujímavým faktom pre nás bolo, že obeťou sú častokrát nielen ženy, ale i muži. Najčastejšie ohrozenou skupinou sú osoby v najproduktívnejšom veku, 20-30 rokov, s dokončenou SŠ. Z príbehov, ktoré sme si vypočuli a následne aj pozreli v krátkom filme, bolo jasné, že obchodovanie neobchádza ani vysokoškolsky vzdelaných, analfabetov, starších i deti. Nie každý je vhodný na každú prácu, na to však trýznitelia nepozerajú...

                  Na záver sme sa oboznámili so spôsobmi, ako sa môžeme chrániť a vyvarovať sa ohrozeniu:

              Nikdy nereagujte na neúplné inzeráty verbujúce pracovníkov, len za vidinou veľkého zisku!

              Naučte sa základy aspoň jedného cudzieho jazyka!

              Nepodpisujte nič, čomu nerozumiete!

              Doklady majte vždy pri sebe, dokumenty si vybavujte sami!

              Dohodnite sa s rodinou, kedy a ako ich budete kontaktovať!

              Cestujte, pracujte, učte sa len s overenými agentúrami!

                  Radi by sme sa poďakovali za sprostredkovanie informácií, výklad a odpovede na naše otázky.

                                                                                                                                Silvia Klučková, III.B

          • Internet vecí, cloudové riešenia, API kľúče,  vizualizácia dát... 
            • Internet vecí, cloudové riešenia, API kľúče,  vizualizácia dát... 

            • Šibačka, oblievačka či veľkonočná chata netrápi nikoho z tretieho ročníka. Pojmy z nadpisu -  to je to,  čo teraz behá v hlavách všetkým tretiakom. Aspoň si to tak trochu naivne myslí učiteľ informatiky. Sú to totiž kľúčové pojmy v projekte, v ktorom postavíme, naprogramujeme a prakticky vyskúšame smart meteostanice. Bude ich 10,  rozmiestnenie ich v rôznych lokalitách, odkiaľ budú vysielať dáta o počasí. Tie sa potom pokúsime spracovať a vizuálne odprezentovať. Je to tímová práca,  kde snaha alebo zlyhanie jedného člena, ovplyvnia výsledky jeho spolubojovníkov. Viac informácií sekcii Projekty

          • SOČ - Krajské kolo
            • SOČ - Krajské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Petra Jačmeníková: 1. miesto

              Súťaž: SOČ
              Kolo: Krajské kolo

              Krajské kolá olympiád a SOČ

              Mesiac marec bol plný rôznych aktivít, medzi ktorými boli aj krajské kolá z olympiád a krajská prehliadka stredoškolskej odbornej činnosti.

              Krajské kolo biologickej olympiády sa konalo v Martine na Gymnáziu Jozefa Lettricha, kde nás úspešne reprezentovali žiaci:
              Petra Jačmeníková II.A, poster: Predmenštruačný syndróm – 1. miesto krajské kolo
              Nikola Šusteková III.B, poster: Tetanický syndróm – 7. miesto krajské kolo – úspešná riešiteľka

              Krajské kolo geografickej olympiády sa konalo na Katolíckej Univerzite v Ružomberku, kde nás úspešne reprezentovala žiačka Ema Mináriková II.A, poster: Významné aktívne vulkány a ich vplyv na život človeka, ktorá sa umiestnila na 7.mieste a taktiež je úspešnou riešiteľkou GO.

              Krajské kolo SOČ sa konalo 28.3. 2023 na SPŠIT Kysucké Nové Mesto, kde nás na základe postupu z okresného kola reprezentovali žiaci:
              Natália Homolová a Kristína Nováková II.A – Poruchy príjmu potravy – 4.miesto
              Sára Škerková a Karin Káčeríková II.A – Týranie zvierat– 4.miesto
              Sára Kubová III.A – Účinky nikotínových vrecúšok na mládež– 4.miesto
              Elena Pieronová III.A - Depresia– 4.miesto
              Nina Johánková III.A – Typy učebných štýlov podľa zmyslových preferencií– 4.miesto

              Naším olympionikom a sočkárom gratulujeme a Peťke Jačmeníkovej držíme palce na celoslovenskom kole biologickej olympiády, ktorá sa uskutoční v mesiaci apríl v Bratislave.

              PaedDr. Miroslava Kormanov
               

          • LYŽIARSKY VÝCVIK 2022/2023
            • LYŽIARSKY VÝCVIK 2022/2023

            •      Jeden februárový týždeň 20. – 24. sa triedy 1. A a 1. B  zúčastnili lyžiarskeho výcviku s pani učiteľkou Ing. Janou Tichou a dvomi inštruktormi Peťom a Michalom, ktorý začal už piatok 17. februára odbornou prednáškou člena záchrannej služby Doc. PhDr. Martina Priečka, PhD. Každé ráno sme sa stretli pred Billou a autobus nás zaviezol pod svah strediska Veľká Rača Oščadnica. Rozdelili sme sa do troch skupín a ráno sme začínali rozcvičkou na vrchole svahu Dedovka. Na obed sme chodievali na chatu Čučoriedka, kde nám všetkým veľmi chutilo. S kvalitou snehu a počasím sme neboli najspokojnejší, ale náš dobrý kolektív to vždy zachránil. Celý týždeň sme si so spolužiakmi veľmi užili, zblížili sme sa a ešte raz by sme si ho zopakovali.

               

              Simona Masaryková a Soňa Vendrinská, 1. A

            • “Women in Black” siahali na víťazstvo

            • Nalejme si čistého vína, pardon sme na akademickej pôde, tak si radšej nalejme bezkofeínovej kávy a položme ruku na srdce: Ľahko sa zachraňuje svet, keď spolužiaci píšu test z chémie.  Vymeniť však piatkový podvečer za reprezentáciu školy to chce naozaj silný charakter. V 2.A sa päť takých charakterov našlo. Natália, Kristína, Ema, Karin a Erika zamierili v piatok do krásneho prostredia  sobášneho paláca v Bytči, aby hájili zelené farby našej školy v akcii nazvanej IDEATON. Ich úlohou bolo založiť fiktívnu organizáciu a pred porotou a plnou sálou súťažiacich odprezentovať jej životaschopnosť. Treba uznať kvalitu všetkých 15 tímov, ale “dámy v čiernom” svojou tvorivosťou, rozhľadom a šarmom dokázali presvedčiť a získať druhé miesto.  

            • Global Money Week 2023

            • Dňa 23. marca súťažili žiaci 1.ročníka do medzinárodného on-line kvízu finančnej gramotnosti EMQ 2023 a zapojili sa tak do aktivít počas Global Money Week 2023.

              Kvíz bol o tímovej spolupráci, overení si vedomostí a zručností z rôznych oblastí, napr.: z finančnej gramotnosti, digitálnej bezpečnosti, matematiky . Získali nové zážitky zo spolupráce, ale aj nové informácie z týchto oblastí.

          • V náručí Náruče
            • V náručí Náruče

            • Dňa 17.3.2023 sa žiaci 4.A a 4.B (seminaristi z občianskej náuky) zúčastnili skvelej exkurzie do občianskeho združenia Náruč v Čadci. Náplňou občianskeho združenia Náruč je plniť funkciu Detského krízového centra, Detského advokačného centra a Poradenského centra.

              Zakladateľom tohto združenia je Ivan Leitman. Vďaka nemu sa podarilo vybudovať plne fungujúcu organizáciu, ktorá poskytovala prioritne pomoc týraným, zneužívaným a zanedbávaným deťom. Neskôr začala organizácia realizovať mnoho ďalších aktivít – poradenstvo pre obete domáceho násilia, prácu s ohrozenými rodinami, prevenciu a vzdelávanie.

              Jednou z úžasných aktivít, ktorú organizácia Náruč poskytuje, je právna podpora vo forme obhajoby na súdoch a vo všetkých právnych záležitostiach.

              Exkurzia, ktorú sme absolvovali, sa skladala z dvoch častí. Prvou bola diskusia so sociálnou pracovníčkou. Tá obsahovala základné informácie a predstavenie organizácie Náruč. V druhej časti diskusie sme analyzovali jednotlivé formy násilia, ktoré sa  pácha v domácnostiach na ženách, mužoch či deťoch.

              V druhej časti exkurzie sme mali možnosť zúčastniť sa prehliadky interiéru centra Náruč. Prostredie dopĺňala úžasná atmosféra, ktorá sa niesla celým priestorom. Pre nás osobne to bola jedna z najzaujímavejších častí. Mali sme možnosť nahliadnuť do pracovného prostredia pani psychologičky a zoznámiť sa s metódami komunikácie, ktoré využíva s deťmi alebo aj dospelými, ktorí sa rozhodli alebo im bolo odporúčané, či nariadené jej služby využiť. Veľmi nás zaujala metóda hry v terapeutickom piesku, práca s antistresovými pomôckami či informácie o rôznych poznatkoch z jej odbornej praxe.

              Na záver sme mohli zdieľať naše pocity, emócie, názory pomocou terapeutických kariet „More emócií“ a príjemne sme deň na pôde centra Náruč ukončili.  Na skutočných príbehov riešených v tomto centre sme mali možnosť pomyselného prenesenia sa z teoretickej roviny do praxe. Anonymné príbehy, ktoré nám boli predstavené, sa veľmi ťažko počúvali a pomohli nám „otvoriť oči“ a nebyť iba pasívnymi žiakmi nasávajúcimi informácie.

              Na záver je veľmi dôležité spomenúť myšlienku, ktorá nám bola odovzdaná: „Malé kroky vedú k veľkým zmenám. Nie je zlyhaním požiadať o pomoc.

               

              Lucia Fujeríková, 4.A

            • Školské kolo SOČ

            • Vo štvrtok 23.02.2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Stredoškolskej
              odbornej činnosti. Prehliadky prác sa zúčastnilo 7 žiačok, ktoré spoločne pracovali na 5
              témach. Všetky práce boli veľmi kvalitné, a preto nás budú reprezentovať na okresnom kole
              SOČ, ktoré sa uskutoční 9.03.2023. Súťažiacim držíme palce.

              odbor 04: Biológia

              • 1.miesto: Karin Káčeriková, Sára Škerková – Týranie zvierat na Slovensku - konzultant: PaedDr. M. Kormanová

              odbor 06: Zdravotníctvo, farmakológia

              • 1.miesto: Natália Homolová, Kristína Nováková – Poruchy príjmu potravy - konzultant: PaedDr. M. Kormanová
              • 2. miesto: Sára Kubová – Účinky nikotínových vrecúšok u mládež - konzultant: PaedDr. G. Jančigová

              odbor 17: Pedagogika, psychológia, sociológia

              • 1.miesto: Nina Johánková – Typy učebných štýlov podľa zmyslových preferencií - konzultant: PaedDr. G. Jančigová
              • 2.miesto: Elena Pieronová – Depresia - konzultant: Mgr. Marianna Žideková 

              PaedDr. M. Kormanová
              koordinátor SOČ

          • Sviatok poézie
            • Sviatok poézie

            • Krátko po Sviatku všetkých zaľúbených sme oslávili sviatok všetkých milovníkov krásnej literatúry - konalo sa totiž školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Tento rok súťažili iba dievčatá, ktoré si vybrali iba poéziu.
              Vypočuli sme si básne o vášnivej láske i rozchodoch, o ťažkých rozhodnutiach, o pocitoch matiek a mohli sme vidieť očami básnika celý svet.
              Každá súťažiaca dala do básne aj svoje srdce a dušu a každá báseň v nás niečo hrejivé zanechala. Všetkým súťažiacim patrí veľká vďaka za to, že majú stále lásku k poézii a chuť sa s ňou podeliť aj s ostatnými.
              Výsledné poradie :
              1. miesto: Adriána Janíčko (3.A)
              2. miesto: Klaudia Chúpeková (2.B)
              3. miesto: Alžbeta Labudová (1.A)
              Michaela Vlčková (2.B)

               

          • Návšteva prvákov v Káčku  a exkurzia v Ortodoxnej synagóge
            • Návšteva prvákov v Káčku a exkurzia v Ortodoxnej synagóge

            • Dňa 3.2.2023 sa žiaci 1.ročníka zúčastnili dvoch skvelých exkurzií – návštevy Káčka a synagógy. Novinkou pre našu školu bola návšteva Káčka. Ide o novú poradňu pre mladých, ktorá je zároveň kontaktným bodom pre ľudí v krízových situáciách. Psychológovia a psychologičky z IPčka tak už môžu pomáhať nielen v online priestore, ale aj osobne každému, kto hľadá anonymnú a bezplatnú pomoc. O našich žiakov sa postarali dve milé pani psychologičky. Témou diskusie bolo duševné zdravie, čo nám v ňom pomáha a čoho sa radšej vyvarovať. Je dobré vedieť, že ak sa človek necíti dobre, je v poriadku požiadať o pomoc. Dozvedeli sa, kde a koho o ňu môžu požiadať.

              Najmilším zážitkom tejto návštevy bolo určite  stretnutie s terapeutickým ježkom či ježicou :-) Svetlanou, mala okamžité priaznivé účinky na duševné zdravie každého z nich. Ďakujeme za príležitosť!

               

              Naša škola zorganizovala pre žiakov 1.ročníka exkurziu do Ortodoxnej synagógy v Žiline, o existencii ktorej mnohí z nás ani len netušili. O to väčší zážitok pre žiakov bol, keď vstúpili do naoko nenápadnej historickej budovy  v centre mesta. Zrazu sa preniesli o 100 rokov späť, do čias, keď v našich končinách vedľa seba spolunažívalo židovské i nežidovské obyvateľstvo. Mobiliár synagógy je v pôvodnom stave z roku 1927. Svojmu účelu slúžila táto modlitebňa až do roku 1978. 

              Dnes je predovšetkým múzeom, v ktorom sa žiaci zoznámili so židovskou kultúrou v našom regióne. Pani sprievodkyňa nielen pútavo popisovala zvyky a tradície, ale aj zaujímavo vysvetľovala prepojenosť judaizmu s kresťanstvom. Taktiež poukazovala na mierumilovné spolunažívanie týchto komunít v Žiline, až do času holokaustu. V tomto temnom období sa žilinské kasárne stali sústreďovacím táborom pre Židov pred deportáciami do koncentračných táborov.

              ... a starým časom bol navždy koniec.

              Táto cesta bez návratu by sa nemala nikdy a nikde na svete zopakovať. Vážime si slobodu, odmietame antisemitizmus a extrémizmus v každej podobe.

                                                                            Mgr. Jana Mácová, Mgr. Katarína Orieščiková

            • Deň otvorených dverí

            •             Naša škola otvorila svoje brány pre všetkých záujemcov o štúdium u nás. Výchovní poradcovia, žiaci základných škôl zo širokého okolia, ich rodičia a aj širšia verejnosť, mala možnosť byť 3. februára 2023 súčasťou vyučovacieho procesu na našej škole. Spoznali  naše priestory a získali tak všetky informácie z pravej ruky.  Na príprave dňa otvorených dverí sa podieľal kolektív učiteľov z jednotlivých vzdelávacích oblastí i my, žiaci.
                         Prehliadka priestorov školy sa konala v 2 vstupoch. Záujemcovia mohli získať potrebné informácie o škole a vyučovacom procese priamo od tých, ktorí ju poznajú najlepšie, teda od našich žiakov. Počas tohto dňa žiaci predviedli ich schopnosť prepojiť teoretické poznatky s praxou pomocou rôznych pokusov a iných zaujímavých aktivít. Jednotlivé aktivity si mohli naši návštevníci aj názorne vyskúšať.
                          Ukázali sme, že naša škola nie je len obyčajné gymnázium, ale miesto, kde sa budujú nové priateľstvá, hľadajú nové vášne, záľuby, rozvíjajú talenty a predovšetkým získavajú vedomosti potrebné pre štúdium na akejkoľvek vysokej škole.
                         Ďakujeme všetkým návštevníkom, ktorí prišli nahliadnuť do „nášho sveta“ počas dňa otvorených dverí a veríme, že sa opäť s niektorými stretneme na chodbách školy v septembri. Veľká vďaka patrí taktiež pani riaditeľke, učiteľskému zboru a tým žiakom, ktorí sa aktívne podieľali na organizácii tejto skvelej akcie.

          • Na duševnom zdraví nám záleží
            • Na duševnom zdraví nám záleží

            •    Gymnázium sa ako 1. škola na Kysuciach stala súčasťou Koalície škôl za duševné zdravie a stali sme sa tak zdrojom inšpirácie pre ďalšie školy.  Naše mentálne zdravie nie je vždy samozrejmosťou. Je neoddeliteľnou súčasťou našich životov, a preto netreba klásť dôraz len na starostlivosť o fyzické zdravie, ale venovať dostatok času a pozornosti i tomu duševnému. V snahe o zlepšenie duševnej pohody našich žiakov, zamestnancov, posilnenie pozitívnej klímy školy, upevnenie medziľudských vzťahov a získanie dostatočných informácií o potrebe a spôsoboch starostlivosti o duševné zdravie, sme sa rozhodli stať sa súčasťou Koalície škôl.

                 Škola v priebehu niekoľkých mesiacov uskutočnila rôzne aktivity, venujúce sa danej problematike. Prvým krokom bolo zmapovanie situácie duševnej pohody prostredníctvom anonymného dotazníka pre žiakov i učiteľov - POHODOMER. S cieľom zvýšiť povedomie o danom probléme, sme sa  v mesiaci október venovali problému duševného zdravia i v rámci predmetu občianskej náuky so žiakmi 2.ročníka. Zrealizovali sme rôzne aktivity zamerané na vzájomné zoznamovanie sa, hovorili sme o našej výnimočnosti, o odbúravaní stresu rôznymi technikami, nacvičovali sme relaxáciu. Aj v rámci hodín telesnej výchovy sme sa naučili, ako uvoľniť svoje telo, myseľ a ukázali sme si niekoľko relaxačných techník pri relaxačnej hudbe. Vytvorili sme propagačný materiál na tému Dni duševného zdravia pre žiakov a pre učiteľov na tému Duševné zdravie a syndróm vyhorenia.

                 Školská psychologička pravidelne zasiela edukačný materiál, poskytuje knižný materiál, resp. linky na podcasty na rôzne témy: Šport a duševné zdravie, Späť do školy, Robiť chyby je v poriadku, Nevyhorení, Bolesti detskej duše, Život za stenou. Podcasty sú zamerané na počúvanie s cieľom zdravého sebarozvoja a posilnenia sebavedomia. Žiakom a rodičom sú poskytnuté kontakty na psychoterapeutickú pomoc v regióne, ako aj na novú Rodinnú poradňu  Žilina. Zoznamy liniek pomoci a návod, ako pomôcť sám sebe, sú k dispozícii i na stránke školy. Zabezpečujeme  i relaxačno-symbolickú terapiu v individuálnej odbornej psychologickej starostlivosti prostredníctvom školskej psychologičky.  Maturantom sú poskytnuté rady, ako sa vyrovnávať so záťažovými situáciami, ktorými sú pre niektorých maturitná skúška či prijímačky na vysokú školu.

                 Keďže je na škole veľa talentovaných žiakov, zrealizovali sme v priestoroch školy výstavu výtvarných prác a fotografií na tému (NE)POKOJ V DUŠI, čím sme chceli poukázať nielen na talent niektorých žiakov, ale aj jedinečnosť spracovania vážnych tém a ich schopnosť vypovedať o svojich pocitoch formou umenia.

                 Gymnázium i tento školský rok úspešne pokračuje v spolupráci s OZ Náruč v Čadci, kde sa venujeme prevencii patologických javov a upozorňujeme na dôsledky domáceho násilia aj vo vzťahu k ľudskej psychike. Tento rok sa nám podarilo v spolupráci s Centrom poradenstva a prevencie v Kysuckom Novom Meste zrealizovať i preventívny program, s názvom Chuť žiť: Poruchy príjmu potravy. Jeho cieľom bolo naučiť žiakov hovoriť o duševnom zdraví a pokúsiť sa vytvárať prostredie, kde je v poriadku vypýtať si pomoc a povedať „nevládzem, necítim sa dobre, niečo ma trápi...

                 Nie sme ľahostajní ani voči online priestoru, nadviazali sme spoluprácu s IPčkom (Internetovou poradňou pre mladých)  v Žiline a v priestoroch školy sme nainštalovali leporelo na tému Kybergrooming, v rámci prevencie kyberšikanovania. Formou neformálneho vzdelávania sme informácie poskytli žiakom základných škôl. Naši prváci mali možnosť navštíviť osobne i Káčko (kontaktný bod pre ľudí v krízových životných situáciách) v Žiline, kde mali možnosť porozprávať sa s psychologičkami a viesť s nimi diskusiu na tému: Čo pomáha pri duševnom zdraví a čo ho ohrozuje? Kde hľadať pomoc?

                 V oblasti starostlivosti o duševné zdravie všetkých členov našej školy by sme chceli uskutočniť v budúcnosti i ďalšie aktivity. Novinkou na našej škole bude Schránka dôvery. Bude slúžiť tým, ktorí sa potrebujú zdôveriť so svojím trápením či problémom. Chceli by sme uskutočniť i školenie s odborníkmi pre zamestnancov našej školy, aby sme zvýšili povedomie o „problémoch duše“ našich žiakov, vedeli ich správne a včas rozpoznať a podať pomocnú ruku. So žiakmi 4. ročníka máme v pláne navštíviť i OZ Náruč v Čadci s cieľom poukázať na prepojenosť teoretických poznatkov s praxou. Veríme, že postupnými krokmi vybudujeme miesto, v ktorom sa každý bude cítiť dobre, bude schopný otvorene hovoriť o tom, čo ho bolí, trápi, ale aj teší, bude vedieť ochotne podať pomocnú ruku a šíriť osvetu o potrebe vedieť stále o probléme duševného zdravia viac.

               

              Mgr. Marianna Žideková, koordinátorka prevencie, Mgr. Jana Mácová, školská psychologička

          • Študijno-vzdelávací programu v Holandsku.
            • Študijno-vzdelávací programu v Holandsku.

            • Vážení rodičia a žiaci ,

              posielam ponuku študijno-vzdelávacieho programu do Holandska.

              Záväzné prihlášky a zálohu doniesť najneskôr do piatku 17.2. 2023 spolu so zálohou 100,- eur.

              Kontaktná osoba : Ing. J. Tichá

            • Keď sa žiaci zhostia preventívnych aktivít

            • Šikanovanie  a kyberšikanovanie patria medzi najzávažnejšie sociálno-patologické javy. Ide o problém, ktorý sa vyskytuje nielen v školskom prostredí, ale aj na pracovisku. Teda nejde len o problém medzi deťmi, mladistvými, ale aj nami, dospelými.  Má narastajúci výskyt. V školách sa  znižuje veková hranica agresorov a obetí, zvyšuje sa brutalita, impulzivita správania sa, agresia a využívajú sa rafinované praktiky.

               Šikanovanie sa prenieslo i do online priestoru a duševné zdravie si začalo pýtať  svoju daň. Keďže nám tieto témy nie sú ľahostajné a ani záujem o duševné zdravie našich detí, zamestnancov, rozhodli sme sa nadviazať spoluprácu s občianskym združením IPčko, ktorú tvorí skupina psychológov, sociálnych pracovníkov, študentov, s túžbou v srdci pomáhať. Naša škola je zároveň aj súčasťou Koalície škôl Ligy za duševné zdravie. Najbližšie našich prvákov čaká i osobné stretnutie v Káčku – kontaktnom centre krízovej intervencie IPčka v Žiline, teda priamo na mieste, kde tím psychológov poskytuje pomoc v akútnych životných situáciách.

               Vďaka  občianskemu združeniu IPčko sa nám podarilo v škole nainštalovať leporelo k téme Kybergooming (pojem, ktorý označuje psychickú manipuláciu realizovanú prostredníctvom internetových komunikačných prostriedkov, akými sú verejné chaty, instant messengery alebo sociálne siete). Zaškolili sme našich žiakov ako lektorov výstavy, ktorí pútavým spôsobom oboznámia svojich rovesníkov s danou problematikou.

              Mgr. Marianna Žideková, koordinátorka prevencie a Mgr. Jana Mácová, šk. psychologička.

            • Biologická olympiáda - Školské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Miroslava Paľuchová: 1. miesto (kat. A)
              Slávka Laščeková: 2. miesto (kat. A)
              Adela Kubalová: 3. miesto (kat. A)
              Timotej Šteiniger: 1. miesto (kat. B)
              Patrik Sečník: 2. miesto (kat. B)
              Natália Paliarová: 3. miesto (kat. B)

              Súťaž: Biologická olympiáda
              Kolo: Školské kolo

              Žiaci súťažili v dvoch kategóriách – kategória A – žiaci 3. a 4. ročníka a kategória B – žiaci 1. a 2. ročníka. V oboch kategóriách, okrem teoreticko-praktickej časti, prezentovali traja žiaci aj vlastné projekty vo forme posterov.

            • Deň pamiatky obetí holokaustu

            • Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu (27.1.) sme si pripomenuli online prehliadkou Múzea židovskej kultúry v Bratislave spojenou s veľmi hodnotou a podrobnou prednáškou o živote židovského obyvateľstva. Vysoko erudovaná lektorka nám umožnila hlbšie spoznať túto zaujímavú kultúru. Prešli sme židovskými tradíciami a zvykmi od narodenia až po smrť, oboznámili sme sa s ich bežným životom či s postavením žien v rodine. Mnohé veci nás prekvapili a žiadna naša otázka nezostala nezodpovedaná.Tejto akcie sa zúčastnili predovšetkým žiaci tretieho ročníka, pretože sa s touto témou stretávajú častejšie práve v týchto dňoch na hodinách dejepisu. Spoznanie života Židov im dáva základ pre hlbšie precítenie nespravodlivosti konanej počas holokaustu.Všetci pevne veríme, že so slovom HOLOKAUST sa budeme stretávať naozaj už len na hodinách dejepisu!

          • Chuť žiť: Pomoc pre ľudí trpiacich poruchami príjmu potravy
            • Chuť žiť: Pomoc pre ľudí trpiacich poruchami príjmu potravy

            • Dňa 30.1.2023 sa žiaci II.A zúčastnili workshopu s názvom Poruchy príjmu potravy, ktorú organizovali psychologičky - Katka a Betka, z Centra poradenstva a prevencie v Kysuckom Novom Meste. Prostredníctvom kreatívnych aktivít a videí nám priblížili problematiku mentálnej anorexie, mentálnej bulímie, záchvatového prejedania sa  a orthorexie. Vcítili sme sa do mysle človeka trpiaceho týmito duševnými ochoreniami. Vyhodnotili sme, že tejto téme v spoločnosti treba venovať viac pozornosti a usúdili, že výzor človeka často nevypovedá o jeho výnimočnosti  vo vnútri. Už teraz sa tešíme na 2.časť tohto preventívneho programu.

              Homolová N., Nováková K. II.A

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Srdečne Vás pozývame na

              Deň otvorených dverí DOD 2023

              Gymnázium, Jesenského 2243, Kysucké Nové Mesto

              Piatok: 03.02.2023 

              Odnesiete si pohľad na štúdium a život v našej škole očami ľudí, ktorí v nej pôsobia a majú ju radi.