• Novinky

            • Deň pamiatky obetí holokaustu

            • Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu (27.1.) sme si pripomenuli online prehliadkou Múzea židovskej kultúry v Bratislave spojenou s veľmi hodnotou a podrobnou prednáškou o živote židovského obyvateľstva. Vysoko erudovaná lektorka nám umožnila hlbšie spoznať túto zaujímavú kultúru. Prešli sme židovskými tradíciami a zvykmi od narodenia až po smrť, oboznámili sme sa s ich bežným životom či s postavením žien v rodine. Mnohé veci nás prekvapili a žiadna naša otázka nezostala nezodpovedaná.Tejto akcie sa zúčastnili predovšetkým žiaci tretieho ročníka, pretože sa s touto témou stretávajú častejšie práve v týchto dňoch na hodinách dejepisu. Spoznanie života Židov im dáva základ pre hlbšie precítenie nespravodlivosti konanej počas holokaustu.Všetci pevne veríme, že so slovom HOLOKAUST sa budeme stretávať naozaj už len na hodinách dejepisu!

          • Chuť žiť: Pomoc pre ľudí trpiacich poruchami príjmu potravy
            • Chuť žiť: Pomoc pre ľudí trpiacich poruchami príjmu potravy

            • Dňa 30.1.2023 sa žiaci II.A zúčastnili workshopu s názvom Poruchy príjmu potravy, ktorú organizovali psychologičky - Katka a Betka, z Centra poradenstva a prevencie v Kysuckom Novom Meste. Prostredníctvom kreatívnych aktivít a videí nám priblížili problematiku mentálnej anorexie, mentálnej bulímie, záchvatového prejedania sa  a orthorexie. Vcítili sme sa do mysle človeka trpiaceho týmito duševnými ochoreniami. Vyhodnotili sme, že tejto téme v spoločnosti treba venovať viac pozornosti a usúdili, že výzor človeka často nevypovedá o jeho výnimočnosti  vo vnútri. Už teraz sa tešíme na 2.časť tohto preventívneho programu.

              Homolová N., Nováková K. II.A

          • Deň otvorených dverí
            • Deň otvorených dverí

            • Srdečne Vás pozývame na

              Deň otvorených dverí DOD 2023

              Gymnázium, Jesenského 2243, Kysucké Nové Mesto

              Piatok: 03.02.2023 

              Odnesiete si pohľad na štúdium a život v našej škole očami ľudí, ktorí v nej pôsobia a majú ju radi.

          • S láskou spomíname
            • S láskou spomíname

            •     S hlbokým zármutkom oznamujeme, že nás navždy opustil náš bývalý kolega, pedagóg Mgr. Matej Falťan. Počas svojej dlhoročnej praxe na našom gymnáziu svojou charakteristickou noblesou formoval mnohých študentov. 

               

               Česť jeho pamiatke

            • Experimentálna výučba

            • V piatok 2.12. 2022 našim gymnáziom preletel biologicko-chemický závan. Záujemcov o štúdium biológie a chémie privial do biologickej učebne, kde nás očakávala Mgr. Michaela Tichá, Ph.D. z Univerzity Palackého v Olomouci.

              Prvá časť prednášky sa niesla teoretickým duchom. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé fakty týkajúce sa biotechnológie a génového inžinierstva. Druhá časť bola prakticky zameraná. Tu mali žiaci možnosť vidieť izoláciu plazmidovej DNA z baktérií. Znie to možno komplikovane, ale celý protokol bol jednoduchý, išlo iba o pipetovanie, odlievanie roztoku, prácu s mikroskúmavkami. Jedna naša žiačka si dokonca mala možnosť  vyskúšať, aké to je pomáhať pri tomto úkone.

              Študenti mali možnosť vypočuť si vysokoškolskú prednášku, pýtať sa otázky, videli prepojenie teórie s praxou a všetci sme odchádzali obohatení o nové fakty aj skúsenosti.

                                                                                                                                      Sára Kubová, III.A

          • Vianočná Viedeň
            • Vianočná Viedeň

            • Dňa 30. 11. 2022 sa žiaci 2. ročníka s vybranými žiakmi 3. a 4. ročníka pod vedením p. u. Orieščikovej a p. u. Vnukovej zúčastnili exkurzie do Viedne, hlavného a zároveň najväčšieho mesta Rakúska. Ako prvé sme navštívili prírodovedecké múzeum, ktoré sa nachádza na Námestí Márie Terézie priamo oproti jeho architektonickej dvojičke – Umeleckohistorickému múzeu. Následne sme sa presunuli do múzea cisárovnej Sisi, ktoré sídli vo viedenskom Hofburgu. Vďaka výkladu, ktorý bol umožnený v českom jazyku, sme si mohli priblížiť život Sisi audiovizuálne. Po odchode z týchto jedinečných múzeí, sme sa presunuli k dominante rakúskej metropoly, ktorá sa nazýva Dóm sv. Štefana (Stephansdom). Pri najväčšej gotickej katedrále, pri ktorej sa nachádzali menšie vianočné trhy, mali žiaci možnosť rozchodu na námestí Stephansplatz. Pravú vianočnú atmosféru Viedne sme mohli zažiť na najväčších a najznámejších vianočných trhoch Viedne (Christkindlmarkt), ktoré sa každoročne konajú pred radnicou (Rathaus). Nachádzalo sa tu vyše sto stánkov. Žiaci si mohli vychutnať vianočný punč, pečené gaštany či koláče. Zaujímavosťou je, že tieto vianočné trhy sú obohatené 12 metrov vysokým dvojposchodovým kolotočom a klziskom, ktoré si nemožno nechať ujsť. Táto exkurzia bola obohacujúca aj v tom, že sme mali možnosť rozvíjať naše komunikačné schopnosti v anglickom alebo nemeckom jazyku. Vianočná Viedeň bola nádherným a dychberúcim zážitkom, ktorá nám zostane v pamäti dlho.

                                                                                                                         N. Sýkorová IV.B

          • Koľko lásky ...
            • Koľko lásky ...

            • Niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo na zábavu a niečo zo srdca. Tak takto sme balili krabičky lásky. Učitelia, žiaci, rodičia, tím ľudí, ktorým na našich senioroch záleží a ktorí sa dokázali podeliť v týchto ťažkých časoch s tým, čo by si za iných okolností dopriali sami.  Do projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok sme sa zapojili už piatykrát. Krabičky budú odovzdané do CSS v Kysuckom Novom Meste, prostredníctvom pani Marcelky Liskovej, s ktorou sme nadviazali krásne priateľstvo. Sme hrdí na to, že sa dokážeme spojiť a opäť ukázať našu ľudskú tvár. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili. Urobili ste (sme) krásne gesto

          • Naši prváci v Britskom Centre
            • Naši prváci v Britskom Centre

            • Dňa 15. 11. 2022 sa naši prváci v sprievode Mgr. Slávikovej a Mgr. Vnukovej vybrali na návštevu do British Council. Po spoločnej ceste vlakom a následnej prechádzke predvianočnou Žilinou sa pohodlne usadili v priestoroch Krajskej knižnice v Žiline, kde na najvyššom poschodí od roku 2007 sídli Britské Centrum založené v spolupráci s British Council Bratislava.Naši žiaci sa zúčastnili 2 programov. Prvým bol The royal family, kde sa naši žiaci mohli zoznámiť s kráľovskou rodinou a možno našli odpovede na mnohé otázky, ako napríklad aké priezvisko má kráľovská rodina alebo akú majú jej členovia funkciu. Po skončení prezentácie si mohli zasúťažiť v interaktívnej aplikácii Kahoot. Následne sa presunuli do priestorov knižnice, kde im ochotné pracovníčky centra ukázali, čo všetko sa nachádza v Britskom Centre, kde hľadať akú knihu a tiež poradili, ako si najlepšie vybrať knižku pre seba. Podujatie bolo z veľkej časti odprezentované v anglickom jazyku. 

          • Krajské kolo vo florbale.
            • Krajské kolo vo florbale.

            • Ešte za tmy počas mrazivého rána 29. 11. 2022 naše dievčatá nasadli pred Billou na autobus, ktorý ich odviezol na krajské kolo Super florbal pohár žiačok SŠ do Tvrdošína. Na turnaji sa stretlo 5 najlepších družstiev z každého regiónu Žilinského kraja.

              V prvom zápase sa dievčatá stretli s Gymnáziom v Jozefa Lettricha v Martine a suverénne zvíťazili 4:1.

              Druhý zápas bol už tvrdší oriešok, naše súperky boli dievčatá zo SSŠ EDUCO Slanická osada, Námestovo. V tomto zápase po urputnom boji sme prehrali 1:4.

              V treťom zápase sme si zmerali sily s Gymnáziom sv. Andreja v Ružomberku a zvíťazili sme 2:1.

              V štvrtom zápase boli dievčatá ako tím už absolútne zohraté, v prvom polčase strelili jeden gól a počas celého zápasu nedovolili súperkám zo Strednej športovej školy pri SŠ na Rosinskej ceste v Žilne vyrovnať. Vyhrali sme tak 1:0.

              Po troch výhrach a jednej prehre sme sa umiestnili na 2.mieste.

          • Deň materských škôl
            • Deň materských škôl

            • 4. novembra 1829 bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická, ktorá vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“  V rámci tohto významného dňa sa žiačky 3.B triedy zúčastnili Dňa materských škôl v MŠ Komenského v Kysuckom Novom Meste, kde ho spoločne s deťmi a pani učiteľkami dôstojne, hravo a tvorivo oslávili. Aktivity prebiehali na školskom dvore. Deti oslavy začali spevom a tancom. Následne postupne po triedach navštevovali jednotlivé stanovištia, na ktorých ich už čakali naše dievčatá s rôznymi aktivitami, ako napr. triedenie odpadu, kreslenie loga svojej triedy alebo hľadanie gaštanov v piesku. Deti dbali na dodržiavanie pravidiel, spolupracovali, pomáhali si. Veselá a zábavná atmosféra sa niesla celým areálom a pre nás bolo potešením, že sme tento sviatok mohli osláviť s nimi a zažiť tak jeden zo skvelých dní v rámci nášho štúdia.

                                                                                                       Alexandra Mikolajová, III.B

            • Odovzdávanie ocenenia

            • Dňa 20.10.2022 sa v Krajskej knižnici Juraja Fándlyho v Trnave konalo slávnostné odovzdávanie cien za literárnu súťaž Rozlet, ktorá sa konala v školskom roku 2021/2022.  Prvé miesto v hlasovaní odbornou porotou a taktiež 1. miesto v online hlasovaní so svojou Básňou Úsmev za dverami pre našu školu získal Marek Riziky. Srdečne blahoželáme!

            • RAŇAJKY U PRIMÁTORA

            • Pri príležitosti Dňa študentov si pán primátor, Ing. Marián Mihalda, pozval k sebe na návštevu najúspešnejších žiakov základných a stredných škôl.  Ako sám tvrdí, práve študenti a mládež sú tými najväčšími a najkrajšími symbolmi slobody a bezstarostnosti, tvrdohlavosti v dobýjaní sveta a toho, čo im môže ponúknuť. O to viac ho teší, keď si slobodne vyberú práve prácu na sebe a zlepšovaní života okolo seba.

               Našu školu na verejnosti úspešne reprezentuje žiačka III.B triedy, Sofia Tkáčiková, ktorá patrila k oceňovaným študentom. Sofia je veľmi húževnatá, pracovitá, cieľavedomá, so zodpovedným prístupom k povinnostiam. Je to žiačka, ktorá má všeobecný rozhľad, príjemné vystupovanie, je kreatívna, ambiciózna, má organizačné schopnosti. Ľudskosť v srdci podčiarkuje jej osobnosť. Našu školu reprezentovala už vo viacerých súťažiach. Vo svojom voľnom čase sa venuje florbalu, písaniu prózy s historickou tematikou, za čo v celoslovenskej súťaži Tvorím vlastnú knihu vyhrala s Jakubom Ševčíkom ako ilustrátorom 1. miesto. Ani prírodovedná oblasť jej nie je cudzia, v biologickej olympiáde sa umiestnila v celoslovenskom kole na 9. mieste. Sofia patrí medzi žiakov, ktorí svojou prácou dosahujú vynikajúce výsledky, priemer známok na vysvedčení je 1,00. Sme na ňu pyšní a k oceneniu jej srdečne blahoželáme!

            • Štrnásť statočných

            • Naša škola sa 11. novembra zapojila aj do akcie pod názvom Študentská kvapka krvi.
              Kampaň organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou
              SR, tento rok už po 28.-krát.
              K tomuto veľmi humánnemu činu sa odhodlalo štrnásť našich už dospelých odvážlivcov.
              Darovali sme to najcennejšie, našu krv, ktorá môže niekomu zachrániť život.

            • Florbalový turnaj

            • Dnes sa naši chlapci zúčastnili florbalového turnaja SUPER FLORBAL POHÁR ŽIAKOV stredných škôl okresu Kysucké Nové Mesto.

              Sily si zmerali v dvoch zápasoch. Prvý zápas hrali naši chlapci s protivníkmi z SPŠ – IT, v druhom zápase sa stretli so žiakmi SOŠ Strojníckej. Po urputnom boji v oboch zápasoch, kedy sa chlapci do poslednej minúty snažili zvrátiť prehru sme skončili na 3. mieste. Za výkon, ktorí chlapci podali získali bronzový pohár a diplom. Blahoželáme.

          • Na filmovom festivale
            • Na filmovom festivale

            • Dňa 10.11.2022 sme sa zúčastnili  na 22. ročníku Medzinárodného filmového festivalu  ETNOFILM Čadca 2022, v ktorom sme mali možnosť pozrieť si dokumentárny film  Švédi z osady o problematike adopcie rómskych detí švédskymi pármi a ich možnostiach uplatniť sa v spoločnosti. Toto podujatie sa konalo pod záštitou predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej, Kysuckého kultúrneho strediska a mesta Čadca.

              Medzinárodný filmový festival každoročne ponúka mimoriadne zaujímavé a originálne dokumentárne filmy na témy z oblasti sociálnej a kultúrnej antropológie a etnológie v širokom zábere, od rozmanitých prejavov tradičnej ľudovej kultúry až po mapovanie života súčasného človeka v komplexnosti a zložitosti meniaceho sa sveta i spôsobu života človeka.

              Keďže naším cieľom je šíriť myšlienky vzájomného rešpektu, podpory a spolupráce, rozvíjať schopnosti nenásilnej komunikácie, komunikácie bez predsudkov, akceptácie odlišností a eliminovať prejavy intolerancie, nenávisti a diskriminácie v spoločnosti, možnosť zúčastniť sa tejto akcie vítame ako prínos a obohatenie výchovno-vzdelávacieho procesu na našej škole.

          • Komenský a my - Celoštátne kolo
            • Komenský a my - Celoštátne kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Adriana Janíčková: 3. miesto

              Súťaž: Komenský a my
              Kolo: Celoštátne kolo

              Dňa 9.11.2022 sa v priestoroch Pedagogickej fakulty UKF v Nitre konalo slávnostné vyhodnotenie celoslovenskej literárnej súťaže „Komenský a my“. Ocenená bola aj naša žiačka, Adriana Janíčková z III.A triedy, ktorá pod vedením Mgr. Marianny Židekovej, obsadila krásne 3. miesto. Sme na ňu pyšní a srdečne jej blahoželáme!

          • Kysucký mikrofón
            • Kysucký mikrofón

            • Súťaž Kysucký mikrofón má na našej škole dlhoročnú tradíciu. Ani tento rok nebol výnimkou a s plným nasadením sme sa pripravovali na regionálne kolo, ktorému predchádzal seminár pre mladých moderátorov. Účastníci si mohli nesúťažne vyskúšať jednotlivé disciplíny, zistiť, kde robia chyby, ako správne vyslovovať, ako zoštylizovať krátku správu a čo sa smie a čo nesmie pri interview.

              17. októbra 2022 to všetko vypuklo v Dome kultúry v Čadci. Našu školu reprezentovali štyria nádejní moderátori – Matúš Máca, Ján Hromádka, Klaudia Chúpeková a Martin Majtan. Klaudia a Martin boli nováčikmi v tejto súťaži, zatiaľ čo Janko a Matúš už vedeli, do čoho idú. Matúš potvrdil, že je naozaj skúsený v tejto oblasti, pretože sa mu podarilo získať 1. miesto a teda aj následný postup do krajského kola. To sa odohralo pod názvom „Sárova Bystrica“ v Žiline 3. novembra. Matúš aj tu prevalcoval svojich súperov a my sa spolu s ním môžeme pýšiť ďalším víťazstvom – 1.miestom, ktoré mu zaručilo postup do celoslovenského finále.

              „Na súťaži som bol už tretí raz, cítil som sa celkom sebaisto. Je skvelé peľhať, skultúrňovať si svoju reč a prejav. Naučil som sa mnoho hodnotných verbálnych zručností, ktoré so mnou ostanú už navždy. Preto mám túto súťaž veľmi rád.“

              Matúš bol minulý rok 2. najlepším mladým moderátorom, tak mu budeme 24.-25. novembra veľmi držať palce a tajne dúfať, že tento rok sa dostane až na vrchol rebríčka.

              Mgr. K. Gažová

          • Zbierka pre zvieratá
            • Zbierka pre zvieratá

            • Pri príležitosti Svetového dňa zvierat, ktorý si každoročne pripomíname 4.októbra,  sme sa na našej škole rozhodli zorganizovali zbierku pre pomoc zvieratám v útulku.  Zbierku sme po prvýkrát zrealizovali v minulom školskom roku, už vtedy mala veľký úspech,  a aj preto sa budeme snažiť túto tradíciu na našej škole zachovať.

              Vyzbierali sme mnoho vecí pre zvieratá (hračky, hygienické potreby, misky, deky, pamlsky, granule), ktoré sme zaniesli do Žilinského útulku, ktorý ako nezisková organizácia pomáha zvieratám už viac ako 10 rokov.

              Všetkým, ktorí ste sa do zbierky zapojili, chceme touto cestou poďakovať za zvieratká z útulku, ktoré sú často vyhodené, nechcené a možno aj týrané.

              A na záver, možno malá výzva pre vás. Ak budete mať trošku času, príďte sa do útulku pozrieť, vyvenčiť nejakého psíka a možno tam nájdete „parťáka“, ktorý si získa vaše srdce.

               

              K. Káčeríková, S. Škerková

                                                                                                                        II.A

          • Beh 17.novembra
            • Beh 17.novembra

            • Dňa 3.novembra sa partia gymnazistov zúčastnila 56. ročníka Behu 17.novembra, ktorý bol súšasťou Univerzitných športových dní 2022 Žilinskej univerzity.

              Najúspešnejšia z dievčat bola Erika Hromádková II.A (33.miesto) a z chlapcov Adam Faktor I.A (36.miesto). Pretekali aj: Lukas Žák (I.A), Karin Káčeriková (II.A), Petra Jačmeníková (II.A), Maximilián Varga (II.A), Marek Macúš (II.A), Tobiáš Minárik (II.A), Lívia Veselková (II.B), Eliška Bulejová (II.B), Matúš Lančarič (III.A), Šimon Kuchár (III.A).

              Išlo o cezpoľný beh a zdolať nehostinný kopec v chladnejšom počasí bola pre každého výzva. No napriek tomu možno konštatovať, že naši žiaci hrdo obstáli v ťažkej konkurencii.

                                                                           Mgr. Katarína Orieščiková