• Novinky

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry 

            • OSJL je postupová súťaž, v ktorej žiaci súťažia okrem teoretických vedomostí v teste aj v praktických zručnostiach - tvorba písaného textu a prednes vlastného rečníckeho prejavu na zadanú tému. 

              Súťaž je vhodná pre tých, ktorí by v budúcnosti chceli pracovať na svojej kariére v médiách ako moderátor, redaktor alebo novinár, prípadne by sa mohli vydať po hereckej či spisovateľskej dráhe. Ale je vhodná aj ako príprava na každú profesiu, kde je potrebné sa správne a jasne vyjadrovať a prezentovať svoje myšlienky pred publikom. 

              Súťažiaci nadobudnú okrem jazykových a komunikačných schopností aj prezentačné schopnosti, no zároveň sú aj schopní získavať aktuálne odborné vedomosti v rámci jazykovednej oblasti. 

              Za našu školu sa OSJL zúčastnilo 21 študentov, ktorí súťažili v dvoch kategóriách – ročníky 1.-2. – kategória B, ročníky 3.-4. – kategória A. Aj keď sme mali troch víťazov v každej kategórii, do krajského kola však postupuje iba jeden. 

              Kateg. A 

              1. miesto: Marek Riziky, 4.B 
              2. miesto: Ema Mináriková, 3.A 
              3. miesto: Adriána Mikolajová, 4.B 

              Kateg. B 

              1. miesto: Ivan Martiška, 1.A 
              2. miesto: Alžbeta Labudová, 2.A  
              3. miesto: Martin Mäkký, 2.A 

               

              Tešíme sa z ich úspechu a veríme, že sa im podarí svoje schopnosti uplatniť v reálnom živote. 

            • Prevenciou proti patologickým javom spoločnosti

            • Mesiace január a február sa niesli v znamení preventívnych aktivít, ktoré absolvovali žiaci 3.ročníka. 1. téma, v rámci ktorej sme absolvovali prednášku s pani Dolinayovou z CPaP v Kysuckom Novom Meste, bola na tému obchodovanie s ľuďmi. Dozvedeli sme sa o nástrojoch, ktorými lákajú klamlivé stránky, agentúry alebo ľudia svoje obete na možný transport. Taktiež sme boli upozornení i na to, na čo si máme dávať pozor pri výbere brigády, dovolenky či výmenných pobytoch. Z prednášky sme si odniesli množstvo cenných rád a poznatkov do života.

              Druhou oblasťou prevencie bola téma látkové a nelátkové závislosti. O tejto téme nám porozprávala zamestnankyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Čadci.  Počas prednášky sme sa dozvedeli, že nebezpečná je nielen závislosť na užívaní drog, ale aj  denné trávenie času na sociálnych sieťach a internete.  Diskutovali sme o psychologických, ale aj sociálnych faktoroch, ktoré ovplyvňujú závislosti. Lektorka nás donútila nejedenkrát zamyslieť sa, kedy je závislosť závislosťou, dokonca sme sa aj my osobne mali možnosť otestovať sa prostredníctvom dotazníka. Táto prednáška bola pre nás zdrojom nových poznatkov, no rovnako nás inšpirovala k zdravému životnému štýlu.

                          Poslednou časťou bola biologická téma - Prevencia rakoviny krčka maternice, ktorej cieľom bolo oboznámiť nás, dievčatá, s vážnosťou tejto rakoviny. Na prednáške sme získali nové informácie o štádiách rakoviny, ako aj o príčinách jej vzniku. Lektorka z RÚVZ poukázala na dôležitosť skorého odhalenia rovnako ako prevencie voči tejto rakovine a zdôraznila nám spojenie medzi rakovinou krčka maternice a vírusom HPV. Počas prednášky sme sa oboznámili aj s vážnosťou rakoviny prsníka a iných typov rakoviny.

              Zámerom týchto aktivít bolo šíriť povedomie o vážnych témach, podporovať preventívne opatrenia, ktoré môžu zachrániť nejeden ľudský život. Za odborné informácie a množstvo cenných rád sme vďační.

                                                                  Kristína Nováková, III.A a Vanessa Schultzová, III.B

            • Olympiáda ľudských práv - Krajské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Elena Pieronová: 5. miesto

              Súťaž: Olympiáda ľudských práv
              Kolo: Krajské kolo

              Dňa 8.2.2024 sa na Gymnáziu sv. Františka z Assisi v Žiline konalo krajské kolo Olympiády ľudských práv. Tento rok už jej 26. ročník. Našu školu reprezentovala žiačka IV.A triedy, Elena Pieronová, ktorá vybojovala prostredníctvom svojich vedomostí v teste a ústnej obhajoby ňou vyžrebovanej témy z oblasti ľudských práv pod vedením Mgr. Marianny Židekovej krásne 5.miesto. Elenka postúpila do celoštátneho kola, ktoré sa bude konať v apríli 2024 v Omšení. Prajeme jej veľa úspechov v ďalšom kole a zároveň veľa šťastia nielen pri maturitnej skúške, ale aj v naplnení jej životných cieľov na ďalšej ceste životom.

            • Biologická olympiáda - Školské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Ivan Martiška: 1.miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória B
              Matej Kuchár: 2. miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória B
              Klaudia Šumská: 3. miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória B
              Sofia Tkáčiková: 1.miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória A
              Marek Dolinay: 2.miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória A
              Adriána Kubalová: 3. miesto (teoreticko-praktická časť) Kategória A

              Súťaž: Biologická olympiáda
              Kolo: Školské kolo

              V projektovej časti sa nám predstavili žiaci, ktorých práce postupujú na krajské kolo biologickej olympiády:
              Kategória A
              1. miesto - Sára Škerková III.A – Chov a ochorenia slimáka afrického (Achatina fulica)
              Kategória B
              1. miesto – Patrik Sečník II.B – Monitorovanie výskytu kliešťa obyčajného
              2. miesto – Simona Masaryková II.A – Ochrana ropuchy bradavičnatej (Bufo bufo) v čase jarnej migrácie za rozmnožovaním

            • Naši žiaci získali základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy

            • Dňa 12. decembra k nám zavítal tím Rozbehni sa!. Ten pre našich žiakov z radov štvrtákov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

               

              🚀 Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

               

              Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov

               

            • Projekt Podnikateľská akadémia

            • Dňa 12.12.2023 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili zaujímavého projektu s názvom Podnikateľská akadémia, ktorý organizovala spoločnosť Semerit, o.z. v spolupráci s Rozbehni.sa!.Projekt sa konal na Strednej odbornej škole strojníckej, kde žiaci riešili otázky spojené s podnikateľským svetom a jeho náležitosťami. Spolu s pánom lektorom Kováčom prešli zákutiami, ktoré sú nevyhnutné pre podnikateľov – začiatočníkov. V rámci diskusie sme mali možnosť spoločne medzi sebou zdieľať svoje nápady a myšlienky.

              Ako nájsť správny nápad? Ako začať podnikať? Pre koho podnikať? Oplatí sa mi podnikať? Všetky tieto otázky boli zodpovedané a názorne vysvetlené pre uľahčenie obzoru v podnikateľskom svete. Žiaci si vypočuli príbeh o iných študentoch, ktorí sa vybrali podnikateľskou cestou a ako vyzerali ich postupné kroky k úspechu. Tento projekt bol veľmi plodný na bohaté a vzácne informácie využiteľné v kariérnom živote. Nazreli sme na negatíva, pozitíva a riziká podnikania. Čo robiť a ako robiť, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Boli vyslovené odpovede na časté otázky neskúsených a zvedavých mladých ľudí. Jednoznačne hodnotíme  projekt ako užitočný pre mladých ľudí, ktorí stoja na križovatke života.

               

                                                                                                                               Elena Pieronová, IV.A

            • Vianočná Viedeň

            • 13. decembra sme sa my,  žiaci 1.A a 1.B triedy ocitli vo Viedni, kde sme si užili nezabudnuteľný zimný deň plný dobrodružstva a kultúry.

              Naše prvé kroky smerovali do Prírodovedného múzea. Tam sme nahliadli do minulosti a rozšírili si naše vedomosti. Stephansplatz, ikonické námestie, kde sa vypína mohutný Štefanský kostol, bol našou ďalšou zastávkou. Jeho architektúra nás zaujala, a prechádzka jeho okolím nám poskytla pohľad na nádhernú atmosféru Viedne. Nakoniec sme si užili vianočnú náladu na trhoch pred radnicou.

              Bolo to skvelé, a dúfame, že nás čaká mnoho ďalších podobne úžasných zážitkov.

               

              Vanessa Tichá, 1. B

            • Červené stužky

            • - je osvetovou a preventívnou kampaňou a nie je spojená s finančnou zbierkou, považuje za najúčinnejší prostriedok v boji proti AIDS,  zvýšenie informovanosti a prehĺbenie odborných vedomostí o HIV/AIDS. Kampaň sa uskutočnila pod záštitou Dr. Tatula Hakobyana, riaditeľa Kancelárie WHO na Slovensku, s podporou MŠVVaŠ SR a Regionálneho úradu školskej správy v Žiline a mesta Žiliny. Naša škola sa každoročne zapája do tejto zmysluplnej akcie. Solidaritu s HIV pozitívnymi a ľuďmi chorými na AIDS sme vyjadrili nosením červenej stužky.

              Naša žiačka III. B triedy Natália Paliarová sa zapojila aj do výtvarnej súťaže kampane.

              Problematike HIV a AIDS ako sexuálne prenosného vírusového ochorenia sa venujeme aj na hodinách biológie, chémie, prípadne na triednických hodinách.

              1.december je Svetový deň boja proti AIDS a v tento deň na Mestskom úrade v Žiline vyvrcholil 17. ročník kampane ČERVENÉ STUŽKY. Žiaci z II.B triedy sa zúčastnili na stretnutí škôl, na ktorom si vypočuli odbornú prednášku o HIV/AIDS od MUDr. Lukáša Murajdu PhD., ktorý pracuje ako epidemiológ v Berlíne. Po zaujímavej prednáške sme dostali odpovede na otázky týkajúce sa problematiky liečby HIV pozitívnych ľudí či vývoja očkovacej látky proti tomuto vírusu.  Po diskusii prebiehalo vyhodnotenie výtvarnej súťaže kampane. A napokon medzi nás zavítali pani psychologičky z organizácie IPčko, informovali nás o aktivitách tejto organizácie, poradili nám na koho sa obrátiť ak pociťujeme úzkosť a potrebujeme psychologickú alebo sociálnu pomoc.

          • Advent v Banskej Bystrici
            • Advent v Banskej Bystrici

            •     V jedno novembrové zasnešené ráno (29.11.2023) sme sa my tretiaci vybrali spoznávať zákutia Banskej Bystrice. Prvou zastávkou bol Matejov dom. Nebola to však len klasická prehliadka s lektorkou, na vlastnej koži si mohli niektorí vyskúšať, ako sa volil richtár v minulosti. Traja kandidáti si museli pripraviť svoj volebný program, notár si zapisoval hlasy a farár vyhlásil víťaza.Po interaktívnej hre nasledovala druhá časť - prehliadka múzea, ktorá však už mala úplne iný nádych.Z Matejovho domu viedli naše kroky do Múzea SNP. To sme začali krátkym, ale veľmi emotívnym filmom o nacistickom režime. Vedomosti z hodín dejepisu nám nielen slovne, ale aj vizuálne rozšíril skvelý lektor. Vo vitrínach ukázal napr. pravé oblečenie z čias 1. alebo 2.svetovej vojny, originálne zbrane, dokumenty, lekárske pomôcky, ale aj predmety väzňov z koncentračných táborov a ku každému predmetu podal komentár.Po večernej prechádzke predvianočnou Bystricou plnou svetiel, farieb a vôní z vianočných trhov sme sa "hodili do gala", pretože nás už čakala Rusalka od A. Dvoráka v Štátnej opere. Viacerí z nás boli na opere prvýkrát a bol to pre nás naozaj neopísateľný zážitok, na ktorý budeme ešte dlho spomínať.

              Eliška Bulejová, Vanessa Schultzová, 3.B

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Spája členov školy, spája rodiny, spája celé generácie. Projekt Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok sa stal tradíciou na našej škole v predvianočnom období. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili a vložili kus svojho srdca do krabičky. Mimoriadna vďaka patrí našim žiakom 1.A, ktorá sa stala v projekte najaktívnejšou triedou školy a dokázala, že láska v srdci ani im nechýba. Pevne veríme, že naše krabičky lásky seniorom v CSS v Kysuckom Novom Meste vyčaria nielen úsmev na tvári, ale ich urobia šťastnými aj po celý nasledujúci rok 😊.

          • Prevenciou proti patologickým javom na škole
            • Prevenciou proti patologickým javom na škole

            • Dňa 29.11.2023 sa žiaci 1. ročníka zúčastnili prednášky na aktuálne témy: kyberšikana a šikana. Dvojhodinový vzdelávací blok viedol odborník na danú problematiku, pán  Mgr. Michal Horváth, ktorý pracuje v Slovenskom národnom stredisku pre ľudské práva.

              Čo robiť? Ako sa brániť? Ako a prečo byť vnímavý? Môže byť inakosť príčinou vzniku konfliktu? Ako sa chrániť na sociálnych sieťach? Nielen tieto otázky, ale aj mnohé ďalšie boli na prednáške zodpovedané.

              Ujasnili sme si informácie o nástrahách, ktoré na každého z nás na internete čakajú a aký môžu mať negatívny vplyv na okolie. Rôzne príbehy o kyberšikane a šikane ľudí boli naozaj strašné a dúfame, že sa nikto  z nás neocitne v  rovnakej situácii. Odpovedali sme si na mnoho otázok, nejasností a problémov ohľadom tejto témy. Napríklad: Je naozaj nutné v súčasnosti túto tému riešiť? Ako môžeme pomôcť ľudom brániť sa?

              Internet je plný nebezpečenstva a nástrah, preto je potrebné vedieť s ním zaobchádzať a správať sa v ňom ako v bežnom živote, byť ostražitý, zodpovedný... Zvážiť, či je naozaj nutné šíriť zlo aj na internete.

                                                                                                                                 Vanessa Tichá, I.B

               

               

          • Waffle day
            • Waffle day

            • Štvrtok 23.11. bol voňavý a sladký. Už od rána nám príjemnú atmosféru vytvorila naša absolventka Kristínka Maračková so svojou spolužiačkou z Univerzity Cyrila a Metoda. Prišli ku nám trošku netradične prezentovať svoju školu - piekli waffle, natierali ich džemom, ozdobovali banánom, topingom, ponúkali čaj... A popritom rozprávali našim žiakom o svojej škole. Bola to veľmi príjemná a pohodová atmosféra, ktorá nás všetkých naladila už trochu vianočne. Waffle chutili všetkým a dievčatá ochotne zodpovedali všetky otázky spojené s ich odborom - manažment v turizme a hotelierstve.

              Ďakujeme im za skvelé doobedie!

          • FLORBAL  - Krajské kolo
            • FLORBAL - Krajské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              dievčatá: 1. miesto

              Súťaž: FLORBAL
              Kolo: Krajské kolo

              Aj dnes sa hlásime s dobrými správami. Minulý týždeň bol pre naše gymnázium mimoriadne úspešný najmä v športovej oblasti.
              Najskôr naše dievčatá v utorok skončili na 1. mieste v okresnom kole BEDMINTONU SŠ, tento týždeň nás budú reprezentovať na krajskom kole v Martine. Držíme palce. Chlapcom sa darilo menej a skončili tiež na krásnom 2. mieste.
              No a naše florbalistky ako jednoznačné favoritky krajského kola v Dolnom Kubíne vyhrali všetky zápasy s výhercami regionálnych kôl žilinského kraja a získali 1. miesto. Blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu

          • FLORBAL  - Regionálne kolo
            • FLORBAL - Regionálne kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Dievčatá : Víťazstvo

              Súťaž: FLORBAL
              Kolo: Regionálne kolo

              Naše skvelé družstvo florbalistiek sa s poľutovaním zrieklo účasti na tohtoročných imatrikuláciach, aby mohlo reprezentovať našu školu na regionálnom kole postupovej súťaže vo florbale žiačok stredných škôl. V súboji si zmerali sily s víťazkami čadčianskeho okresného kola s dievčatami z OA D.M. Janotu v Čadci. Zápas pre naše dievčatá skončil jednoznačným víťazstvom 8:0. Víťazstvom sme si zabezpečili postup na krajské kolo v Dolnom Kubíne. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce v krajskom kole!

          • Kritické myslenie
            • Kritické myslenie

            • Dňa 9.11 sme na našej škole kriticky mysleli viac ako inokedy. Zo Slovenskej debatnej asociácie prišiel s nami podebatovať na túto tému pán Richard Vaško. Dozvedeli sme sa užitočné informácie z rôznych tém. Jednou z nich bolo zistenie, ako ľahko dokážeme oklamať našu myseľ, čo sme si potvrdili sami na sebe. Častokrát uveríme informáciám len kvôli tomu, že sme ich započuli v médiách alebo od niekoho, kto je pre nás autoritou, a preto sme si už neoverili ich pravdivosť. Taktiež sme sa oboznámili, pre niektorých z nás, s novými pojmami, ako napríklad misinformácia, dezinformácia či hoax a zistili sme rozdiely medzi nimi. Samozrejme sme neobišli ani tému sociálne siete a ich vplyv na náš každodenný život. Lektor nás tiež naučil, ako prostredníctvom istých znakov spoznáme, či články v médiách sú pravdivé alebo vymyslené.

              Vanessa Schultzová, Eliška Bulejová  

              III. B 

          • DEŇ MATERSKÝCH ŠKÔL
            • DEŇ MATERSKÝCH ŠKÔL

            • Dňa 3.11.2023 sa žiačky  2.ročníka zúčastnili Dňa materských škôl v MŠ Komenského v Kysuckom Novom Meste. Počas tohto dňa dievčatá spolu s pani učiteľkami pomáhali deťom riešiť rôzne zábavné a náučné úlohy. Na začiatok deti zaspievali pesničku na počesť tohto výnimočného dňa. Neskôr sa presúvali po jednotlivých triedach, kde plnili zaujímavé úlohy, napríklad triedili druhy potravín, učili sa recyklovať odpad, vytvárali obrázky pomocou gaštanov a nechýbali ani športové aktivity. Deti zodpovedne a s nadšením pristupovali ku každej aktivite, a tak sa celý deň niesol v príjemnej a radostnej atmosfére. Bolo pre nás potešením stráviť deň v tejto škôlke, kde sme získali novú nevšednú skúsenosť.

          • Zbierka
            • Zbierka

            • V mesiaci október na našej škole prebiehala zbierka pre psíkov. Vyzbierali sme veľa konzervovaného jedla, rôzne deky, granuly, hračky a mnoho iných užitočných vecí, ktorými chceme prispieť ku skvalitneniu života nechcených psíkov v útulku. Týmto by sme chceli poďakovať všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa do zbierky zapojili. Vyzbierané veci pre psíkov poputujú do Žilinského útulku.