• Novinky

          • Veľká výprava do Dánska.
            • Veľká výprava do Dánska.

            • Pred pár dňami sme sa vrátili z nezabudnuteľného výmenného pobytu v Dánsku, ktorý bol súčasťou nášho projektu podporeného z programu Erasmus+.  V mestečku Hong sme strávili 10 dní v atmosfére vzdelávania, kultúrneho obohatenia a nových priateľstiev. Tento pobyt nebol len o individuálnych skúsenostiach, ale aj o kolektívnom dobrodružstve, ktorého sa zúčastnila skupina až 30 študentov a 4 učiteľov.
              Naším hostiteľom bola Efterskole – typ školy,  ktorý predstavuje jedinečný dánsky model, akýsi stupeň  medzi základnou a strednou školou. Jednou z výziev, s ktorými sa naši študenti stretli, bola aj skúsenosť z pobytu na dánskom internáte. Veď si len predstavte, že sa celá škola pred začatím vyučovania stretne a zaspieva pesničku, alebo si žiaci spolu pozrú ranné správy, prípadne im učitelia porozprávajú nejaký zážitok zo svojej mladosti. O drobných detailoch, ktoré nás viac alebo menej prekvapili, by sa dala napísať kniha.  
              Cieľom pobytu bolo nielen spoznávanie novej kultúry či zaujímavých miest, ale aj spoločné bádanie v oblasti informácií, ich spracovania a hodnotenia. Výsledkom tohto úsilia bol vytvorený online časopis, ktorý zachytáva naše skúsenosti, poznatky a dojmy z pobytu. 
              Okrem toho, že sme sa zapájali do vzdelávacích aktivít, študenti mali aj príležitosť preskúmať okolie. Diskutovali s primátorom mesta Haslev, navštívili Kodaň a mnoho iných zaujímavých miest. 
              Vrátili sme sa domov so vzrušujúcimi príbehmi, novými znalosťami a hlbším porozumením kultúry, ktorá, aj keď nie až tak vzdialená, je predsa iná.

            • Olympiáda kritického myslenia 

            • Táto súťaž je určená predovšetkýmštudentom stredných škôl. Nech už sa študent stane odborníkom v akejkoľvek oblasti, pre jeho prácu, ale aj pre celú spoločnosť, bude veľmi dôležité, aby vedel myslieť logicky a kriticky, vedel správne argumentovať, vyhľadávať, overovať fakty a diskutovať. Taktiež získa schopnosť zrozumiteľne a tvorivo sformulovať a prezentovať svoje myšlienky a nápady pred publikom. 

              Tento školský rok sa nám v tejto súťaži darilo ešte viac ako minulý. Zapojilo sa do nej 38 študentov, z čoho bolo až 25 úspešných riešiteľov, ktorý postupujú do krajského kola. Víťazi sú však len traja v každej kategórii: 

              Kat. 1 (1.-2. ročník) 

              1. miesto: Andrea Gazdíková, 2.A 
              2. miesto: Tobias Číž, 1.A 
              3. miesto: Denisa Jančigová, 1.A 

               

              Kat. 2 (3.-4. ročník) 

              1. miesto: Marek Dolinay, 4.A 
              2. miesto: Lea Vojteková, 3.A 
              3. miesto: Maroš Mozol, 4.A 

              Všetkým srdečne blahoželáme a sme na nich hrdí!!

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry 

            • OSJL je postupová súťaž, v ktorej žiaci súťažia okrem teoretických vedomostí v teste aj v praktických zručnostiach - tvorba písaného textu a prednes vlastného rečníckeho prejavu na zadanú tému. 

              Súťaž je vhodná pre tých, ktorí by v budúcnosti chceli pracovať na svojej kariére v médiách ako moderátor, redaktor alebo novinár, prípadne by sa mohli vydať po hereckej či spisovateľskej dráhe. Ale je vhodná aj ako príprava na každú profesiu, kde je potrebné sa správne a jasne vyjadrovať a prezentovať svoje myšlienky pred publikom. 

              Súťažiaci nadobudnú okrem jazykových a komunikačných schopností aj prezentačné schopnosti, no zároveň sú aj schopní získavať aktuálne odborné vedomosti v rámci jazykovednej oblasti. 

              Za našu školu sa OSJL zúčastnilo 21 študentov, ktorí súťažili v dvoch kategóriách – ročníky 1.-2. – kategória B, ročníky 3.-4. – kategória A. Aj keď sme mali troch víťazov v každej kategórii, do krajského kola však postupuje iba jeden. 

              Kateg. A 

              1. miesto: Marek Riziky, 4.B 
              2. miesto: Ema Mináriková, 3.A 
              3. miesto: Adriána Mikolajová, 4.B 

              Kateg. B 

              1. miesto: Ivan Martiška, 1.A 
              2. miesto: Alžbeta Labudová, 2.A  
              3. miesto: Martin Mäkký, 2.A 

               

              Tešíme sa z ich úspechu a veríme, že sa im podarí svoje schopnosti uplatniť v reálnom živote. 

            • Prevenciou proti patologickým javom spoločnosti

            • Mesiace január a február sa niesli v znamení preventívnych aktivít, ktoré absolvovali žiaci 3.ročníka. 1. téma, v rámci ktorej sme absolvovali prednášku s pani Dolinayovou z CPaP v Kysuckom Novom Meste, bola na tému obchodovanie s ľuďmi. Dozvedeli sme sa o nástrojoch, ktorými lákajú klamlivé stránky, agentúry alebo ľudia svoje obete na možný transport. Taktiež sme boli upozornení i na to, na čo si máme dávať pozor pri výbere brigády, dovolenky či výmenných pobytoch. Z prednášky sme si odniesli množstvo cenných rád a poznatkov do života.

              Druhou oblasťou prevencie bola téma látkové a nelátkové závislosti. O tejto téme nám porozprávala zamestnankyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Čadci.  Počas prednášky sme sa dozvedeli, že nebezpečná je nielen závislosť na užívaní drog, ale aj  denné trávenie času na sociálnych sieťach a internete.  Diskutovali sme o psychologických, ale aj sociálnych faktoroch, ktoré ovplyvňujú závislosti. Lektorka nás donútila nejedenkrát zamyslieť sa, kedy je závislosť závislosťou, dokonca sme sa aj my osobne mali možnosť otestovať sa prostredníctvom dotazníka. Táto prednáška bola pre nás zdrojom nových poznatkov, no rovnako nás inšpirovala k zdravému životnému štýlu.

                          Poslednou časťou bola biologická téma - Prevencia rakoviny krčka maternice, ktorej cieľom bolo oboznámiť nás, dievčatá, s vážnosťou tejto rakoviny. Na prednáške sme získali nové informácie o štádiách rakoviny, ako aj o príčinách jej vzniku. Lektorka z RÚVZ poukázala na dôležitosť skorého odhalenia rovnako ako prevencie voči tejto rakovine a zdôraznila nám spojenie medzi rakovinou krčka maternice a vírusom HPV. Počas prednášky sme sa oboznámili aj s vážnosťou rakoviny prsníka a iných typov rakoviny.

              Zámerom týchto aktivít bolo šíriť povedomie o vážnych témach, podporovať preventívne opatrenia, ktoré môžu zachrániť nejeden ľudský život. Za odborné informácie a množstvo cenných rád sme vďační.

                                                                  Kristína Nováková, III.A a Vanessa Schultzová, III.B

            • Olympiáda ľudských práv - Krajské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Elena Pieronová: 5. miesto

              Súťaž: Olympiáda ľudských práv
              Kolo: Krajské kolo

              Dňa 8.2.2024 sa na Gymnáziu sv. Františka z Assisi v Žiline konalo krajské kolo Olympiády ľudských práv. Tento rok už jej 26. ročník. Našu školu reprezentovala žiačka IV.A triedy, Elena Pieronová, ktorá vybojovala prostredníctvom svojich vedomostí v teste a ústnej obhajoby ňou vyžrebovanej témy z oblasti ľudských práv pod vedením Mgr. Marianny Židekovej krásne 5.miesto. Elenka postúpila do celoštátneho kola, ktoré sa bude konať v apríli 2024 v Omšení. Prajeme jej veľa úspechov v ďalšom kole a zároveň veľa šťastia nielen pri maturitnej skúške, ale aj v naplnení jej životných cieľov na ďalšej ceste životom.