• Novinky

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Spája členov školy, spája rodiny, spája celé generácie. Projekt Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok sa stal tradíciou na našej škole v predvianočnom období. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili a vložili kus svojho srdca do krabičky. Mimoriadna vďaka patrí našim žiakom 1.A, ktorá sa stala v projekte najaktívnejšou triedou školy a dokázala, že láska v srdci ani im nechýba. Pevne veríme, že naše krabičky lásky seniorom v CSS v Kysuckom Novom Meste vyčaria nielen úsmev na tvári, ale ich urobia šťastnými aj po celý nasledujúci rok 😊.

          • Prevenciou proti patologickým javom na škole
            • Prevenciou proti patologickým javom na škole

            • Dňa 29.11.2023 sa žiaci 1. ročníka zúčastnili prednášky na aktuálne témy: kyberšikana a šikana. Dvojhodinový vzdelávací blok viedol odborník na danú problematiku, pán  Mgr. Michal Horváth, ktorý pracuje v Slovenskom národnom stredisku pre ľudské práva.

              Čo robiť? Ako sa brániť? Ako a prečo byť vnímavý? Môže byť inakosť príčinou vzniku konfliktu? Ako sa chrániť na sociálnych sieťach? Nielen tieto otázky, ale aj mnohé ďalšie boli na prednáške zodpovedané.

              Ujasnili sme si informácie o nástrahách, ktoré na každého z nás na internete čakajú a aký môžu mať negatívny vplyv na okolie. Rôzne príbehy o kyberšikane a šikane ľudí boli naozaj strašné a dúfame, že sa nikto  z nás neocitne v  rovnakej situácii. Odpovedali sme si na mnoho otázok, nejasností a problémov ohľadom tejto témy. Napríklad: Je naozaj nutné v súčasnosti túto tému riešiť? Ako môžeme pomôcť ľudom brániť sa?

              Internet je plný nebezpečenstva a nástrah, preto je potrebné vedieť s ním zaobchádzať a správať sa v ňom ako v bežnom živote, byť ostražitý, zodpovedný... Zvážiť, či je naozaj nutné šíriť zlo aj na internete.

                                                                                                                                 Vanessa Tichá, I.B

               

               

          • Waffle day
            • Waffle day

            • Štvrtok 23.11. bol voňavý a sladký. Už od rána nám príjemnú atmosféru vytvorila naša absolventka Kristínka Maračková so svojou spolužiačkou z Univerzity Cyrila a Metoda. Prišli ku nám trošku netradične prezentovať svoju školu - piekli waffle, natierali ich džemom, ozdobovali banánom, topingom, ponúkali čaj... A popritom rozprávali našim žiakom o svojej škole. Bola to veľmi príjemná a pohodová atmosféra, ktorá nás všetkých naladila už trochu vianočne. Waffle chutili všetkým a dievčatá ochotne zodpovedali všetky otázky spojené s ich odborom - manažment v turizme a hotelierstve.

              Ďakujeme im za skvelé doobedie!

          • FLORBAL  - Krajské kolo
            • FLORBAL - Krajské kolo

            • Nový úspech našej školy:

              dievčatá: 1. miesto

              Súťaž: FLORBAL
              Kolo: Krajské kolo

              Aj dnes sa hlásime s dobrými správami. Minulý týždeň bol pre naše gymnázium mimoriadne úspešný najmä v športovej oblasti.
              Najskôr naše dievčatá v utorok skončili na 1. mieste v okresnom kole BEDMINTONU SŠ, tento týždeň nás budú reprezentovať na krajskom kole v Martine. Držíme palce. Chlapcom sa darilo menej a skončili tiež na krásnom 2. mieste.
              No a naše florbalistky ako jednoznačné favoritky krajského kola v Dolnom Kubíne vyhrali všetky zápasy s výhercami regionálnych kôl žilinského kraja a získali 1. miesto. Blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu

          • FLORBAL  - Regionálne kolo
            • FLORBAL - Regionálne kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Dievčatá : Víťazstvo

              Súťaž: FLORBAL
              Kolo: Regionálne kolo

              Naše skvelé družstvo florbalistiek sa s poľutovaním zrieklo účasti na tohtoročných imatrikuláciach, aby mohlo reprezentovať našu školu na regionálnom kole postupovej súťaže vo florbale žiačok stredných škôl. V súboji si zmerali sily s víťazkami čadčianskeho okresného kola s dievčatami z OA D.M. Janotu v Čadci. Zápas pre naše dievčatá skončil jednoznačným víťazstvom 8:0. Víťazstvom sme si zabezpečili postup na krajské kolo v Dolnom Kubíne. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce v krajskom kole!

          • Kritické myslenie
            • Kritické myslenie

            • Dňa 9.11 sme na našej škole kriticky mysleli viac ako inokedy. Zo Slovenskej debatnej asociácie prišiel s nami podebatovať na túto tému pán Richard Vaško. Dozvedeli sme sa užitočné informácie z rôznych tém. Jednou z nich bolo zistenie, ako ľahko dokážeme oklamať našu myseľ, čo sme si potvrdili sami na sebe. Častokrát uveríme informáciám len kvôli tomu, že sme ich započuli v médiách alebo od niekoho, kto je pre nás autoritou, a preto sme si už neoverili ich pravdivosť. Taktiež sme sa oboznámili, pre niektorých z nás, s novými pojmami, ako napríklad misinformácia, dezinformácia či hoax a zistili sme rozdiely medzi nimi. Samozrejme sme neobišli ani tému sociálne siete a ich vplyv na náš každodenný život. Lektor nás tiež naučil, ako prostredníctvom istých znakov spoznáme, či články v médiách sú pravdivé alebo vymyslené.

              Vanessa Schultzová, Eliška Bulejová  

              III. B 

          • DEŇ MATERSKÝCH ŠKÔL
            • DEŇ MATERSKÝCH ŠKÔL

            • Dňa 3.11.2023 sa žiačky  2.ročníka zúčastnili Dňa materských škôl v MŠ Komenského v Kysuckom Novom Meste. Počas tohto dňa dievčatá spolu s pani učiteľkami pomáhali deťom riešiť rôzne zábavné a náučné úlohy. Na začiatok deti zaspievali pesničku na počesť tohto výnimočného dňa. Neskôr sa presúvali po jednotlivých triedach, kde plnili zaujímavé úlohy, napríklad triedili druhy potravín, učili sa recyklovať odpad, vytvárali obrázky pomocou gaštanov a nechýbali ani športové aktivity. Deti zodpovedne a s nadšením pristupovali ku každej aktivite, a tak sa celý deň niesol v príjemnej a radostnej atmosfére. Bolo pre nás potešením stráviť deň v tejto škôlke, kde sme získali novú nevšednú skúsenosť.

          • Zbierka
            • Zbierka

            • V mesiaci október na našej škole prebiehala zbierka pre psíkov. Vyzbierali sme veľa konzervovaného jedla, rôzne deky, granuly, hračky a mnoho iných užitočných vecí, ktorými chceme prispieť ku skvalitneniu života nechcených psíkov v útulku. Týmto by sme chceli poďakovať všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa do zbierky zapojili. Vyzbierané veci pre psíkov poputujú do Žilinského útulku.

          • VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA ZA ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024
            • VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA ZA ŠKOLSKÝ ROK 2023/2024

            •  

              1.miesto  2.A  –  40,87 kg na žiaka

              2.miesto  3.B   –  35,2 kg na žiaka

              3. miesto  1.B   –   33,14 kg na žiaka

               

              Najviac papiera ako jednotlivec odovzdala Vanda Vnuková z 1.B

              Spolu sme vyzbierali 4773,1 kg papiera.

              Všetkým zúčastneným srdečne ďakujeme a výhercom prajeme, aby si užili zaslúženú odmenu.

                                                                           PaedDr. Miroslava Kormanová

          • Drogy a ich nebezpečenstvo
            • Drogy a ich nebezpečenstvo

            • 18. október na našej škole patril preventívnym aktivitám. Najskôr žiaci 1. ročníka absolvovali prednášku s názvom Trestno-právna zodpovednosť pod vedením preventistky OR PZ Čadca Mgr. Janky Zlochovej. Žiaci sa dozvedeli informácie o formách protiprávneho konania a o prevzatí zodpovednosti zaň.

              Ďalšia časť preventívnych aktivít bola určená pre žiakov 2. ročníka. Jej názov bol Drogy a ich nebezpečenstvo. Žiaci mali možnosť  získať čo najviac informácií o drogách, psychotropných či omamných látkach a ich škodlivých účinkoch. Pani policajtka im priniesla na ukážku drogový kufrík, aby ich vedeli rozpoznať. Poukázala na účinky drog na ich psychické a fyzické zdravie.

              Droga sama o sebe dokáže zmeniť človeka po všetkých stránkach. Jej dlhodobé užívanie môže úplne zmeniť človeka na nespoznanie a vyvolať v ňom túžbu neustále po nej siahnuť- ide o závislosť.
                        Beseda nás zaujala. Na záver sme si pripomenuli starú známu, ale stále platnú vetu: ,,Zober loptu, nie drogy!" ⚽🏀🚭 Pani policajtke ďakujeme za návštevu a prajeme veľa síl!

                                                                                           Patrik Sečník, Kristína Koleková, II.B

          • Deň finančnej gramotnosti
            • Deň finančnej gramotnosti

            • V pondelok 16.10. otvorila naša škola brány zamestnancom firmy PARTNERS GROUP SK. 

              Ich predstavitelia našim žiakom priblížili bližší pohľad na finančné prostriedky a zaobchádzanie s nimi. Ich hlavný cieľ bol zameraný na poučenie žiakov o finančnej gramotnosti, investovaní a upozornenie na dôležitosť financií a času. Dozvedeli sme sa aj informácie o spokojnosti Slovákov v ich zamestnaniach čo o tom, ako moc príslušníci európskej únie obľubujú svoje krajiny. Ocenil som, že prednáška bola sprevádzaná príjemnou a zábavnou atmosférou s potrebou využiť naše kritické myslenie.

                     M. Mäkký III.A

               

              Bolo to zábavné, veľa sme sa dozvedeli, dostali sme užitočné informácie do života.”

              “Páčilo sa mi, že to nebolo len o financiách, ale aj o tom, aký má človek potenciál v práci, ktorý treba rozvíjať a bude potrebovať do života a práce.”

              “Páčili sa mi praktické aktivity, ktoré sme robili, aj forma prednášky.”

               

          •  Planetárium v Žiari nad Hronom
            • Planetárium v Žiari nad Hronom

            • Dňa 17.10. 2023 sa žiaci prvého ročníka zúčastnili geografickej exkurzie do Planetária v Žiari nad Hronom. Po ceste sme sa zastavili v strede Európy v Kremnických Baniach a navštívili sme mesto Kremnica, kde si prezreli mestský hrad a vypočuli zaujímavú prednášku o histórii ťažby zlata v Kremnických vrchoch. Návštevou planetária sme získali nové poznatky z oblasti meteorológie a astronómie. Spolu sme si užili krásny deň.

            • ​​​​Duševné zdravie je našou prioritou

            •     Neoddeliteľnou súčasťou nášho zdravia je duševné zdravie. Ide ako ruka v ruke so zdravím fyzickým. Nepriaznivé životné situácie, snaha uspieť čo najlepšie, narušené medziľudské vzťahy znižujú náš výkon. Je tomu tak i v školskom prostredí. Duše našich detí sú veľmi krehké, oveľa intenzívnejšie prežívajú skutočnosť ako my, dospelí. Starostlivosť o mentálne zdravie sa stala našou  prioritou. 
                  Gymnázium je súčasťou Koalície škôl za duševné zdravie. Realizuje aktivity, zamerané nielen na udržiavanie, ale aj posilnenie duševného zdravia, vytváranie pozitívnej klímy v škole, s cieľom zvýšiť informovanosť žiakov a spolupodieľať sa na tvorbe priaznivej atmosféry v spoločnom prostredí. Tieto aktivity sú súčasťou prevencie voči duševným ochoreniam. Tento mesiac sme ich zrealizovali niekoľko.
              Október je mesiacom duševného zdravia. V spolupráci s Ligou za duševné zdravie sme sa ako dobrovoľníci dňa 6.10.2023 zapojili do verejnej zbierky – Dni nezábudiek 2023. Zbierka mala upozorniť na dôležitosť stigmatizovaných tém duševného zdravia. Vyzbierané financie pomôžu zachovať Linku dôvery Nezábudka, budú slúžiť na podporu poskytovania služieb v oblasti duševného zdravia a psychosociálnej podpory v praxi, vznik bezplatných Akadémií zotavenia pre všetkých a aktivity pre ľudí, ktorí majú problémy s duševným zdravím. Modrý kvietok, pripnutý na oblečení,  symbolizuje krehkosť – krehkosť nášho duševného zdravia. Našim dobrovoľníčkam sa podarilo vyzbierať sumu 363, 16 eur.
                  Ďalšie aktivity sú zo série kreatívnych. Jednou z nich bolo vytvorenie optickej básne – kaligramu. Pri tejto aktivite ukázali žiaci 4. ročníka nielen schopnosť vyhľadávať inšpiratívne citáty a myšlienky na povzbudenie mysle, ale aj svoju schopnosť kreatívne spracovať zadanie.  Báseň umelecky spracovali do podoby nezábudky. V kreatívnej aktivite sme pokračovali i vo vytvorení Stromu vďačnosti a  pozitívneho myslenia. Cieľom nášho projektu je písať na listy prejavy vďačnosti či citáty a pekné myšlienky, ktoré dokážu pozdvihnúť ducha a motivovať žiakov k optimistickému prežívaniu skutočnosti. Hlavnou myšlienkou je uvedomiť si význam hodnoty vďačnosti a zvýšiť povedomie ľudí o vplyve pozitívneho myslenia a optimizmu na zdravie a život človeka, ako je predĺženie života, zníženie depresií, väčšia obranyschopnosť, lepší psychický a fyzický stav. 
              V škole sa nám podarilo spustiť i Schránku dôvery. Táto „bútľavá vŕba“ bude slúžiť tým, ktorí sa potrebujú zdôveriť so svojimi problémami a myšlienkami. 
              Pevne veríme, že naša snaha upriamiť pozornosť na starostlivosť o duševné zdravie nájde ohlas u žiakov, rodičov i zamestnancov školy. Nedostatočná výchova a vzdelávanie v oblasti duševného zdravia totiž vedú k neúplnej informovanosti spoločnosti, čím sa nielenže nepodporuje lepšia kvalita života ľudí, ale nezabraňuje sa ani zbytočnému nárastu duševných porúch. Naša snaha naučiť žiakov primerane sa vyrovnávať so záťažovými situáciami, brať ich ako plnohodnotných partnerov, učiť ich optimistickému prístupu k životu tvoria základ „ZDRAVEJ ŠKOLY.“

          • Kariérny deň v Bratislave
            • Kariérny deň v Bratislave

            • Dňa 11.10.2023 sa žiaci Gymnázia pod vedením pani učiteliek Gažovej a Židekovej zúčastnili exkurzie do Bratislavy. Mali sme možnosť navštíviť Ekonomickú univerzitu v BA a veľtrh vysokých škôl – Gaudeamus. Exkurzia bola prioritne určená pre našich maturantov, ktorých onedlho čaká výber vysokej školy.

              Ako prvú sme navštívili Fakultu podnikového manažmentu EUBA, ktorá poskytuje ekonomické vzdelanie na medzinárodnej úrovni.  Naša návšteva potešila aj pani prodekanky, ktoré nás veľmi pekne privítali a poskytli nám množstvo informácií.  Absolvovali sme informatívnu prednášku  o možnostiach nielen štúdia, ale aj vysokoškolského života študentov. Získali sme komplexné informácie o jednotlivých fakultách, študijných odboroch s možnosťou štúdia i v angličtine, o možnostiach štúdia  v zahraničí, možnostiach praxe v podnikoch, na veľvyslanectvách. Program obohatila i exkurzia po priestoroch školy a exteriéri študentami Študentského parlamentu FPM, ktorí našim žiakov zodpovedali ich zvedavé otázky. Podelili sa i o vlastné zážitky, čím mali žiaci možnosť získať informácie z iného pohľadu.

              Ďalším naším cieľom bola návšteva veľtrhu Gaudeamus – Akadémia Bratislava 2023 v Inchebe. Na ňom sme mali možnosť získať priamy kontakt s predstaviteľmi slovenských, českých vysokých škôl i zo zahraničia. Žiaci získali poradenské služby od kompetentných zamestnancov i študentov vysokých škôl, mali možnosť vyskúšať si posledné technické novinky, otestovať sa, vypočuť si zaujímavé prednášky, získať informačný materiál, ktorý by im mohol pomôcť zorientovať sa na trhu a pri výbere svojho budúceho povolania.

                              Tento deň sme strávili v príjemnom duchu, pevne veríme, že exkurzia bola pre našich žiakov nielen príjemným spestrením študentského života, ale najmä smerodajnou pri výbere budúcej kariéry. Želáme im veľa šťastia!

          • Recept na vynikajúci domáci Erasmus koláč
            • Recept na vynikajúci domáci Erasmus koláč

            • Ingrediencie:

              13 členná skupina študentov z Dánska
              1 štipka zvedavosti a entuziazmu
              2 šálky kultúrnych rozdielov
              1 šálka vzájomného porozumenia
              3 lyžice dobrodružstva a odvahy
              Štipka jazykových zručností
              Čerstvá dávka slovenskej pohostinnosti
              Neobmedzené množstvo úsmevov a priateľstva

               

              Postup:

              1. Pripravte sa k privítaniu:

              Začnite tým, že pripravíte izbu pre nového člena domácnosti, ktorým sa na sedem dní stane študent dánskej Høng Efterskole.

              2. Zmiešajte zvedavosť a entuziazmus:

              Vo veľkej miske zmiešajte zvedavosť na spoznávanie nových kultúr s entuziazmom na zdieľanie svojej vlastnej. Dánske študentské ingrediencie nechajte voľne pôsobiť v počas každodenných situácii doma, ale hlavne v skupinovej projektovej práci počas celého týždňa. Nezabudnite na pestrosť spoločných aktivít. Pridajte turistiku na Raču, workshop v krajskej knižnici, prehliadku nášho mesta,  Žiliny a Bratislavy.

              3. Pridajte jazykové zručnosti:

              Pridajte štipku jazykových zručností, ktoré sa každý deň návštevy vylepšujú a pomaly zisťujete, že komunikácia sa stáva kľúčom k harmonickému zlúčeniu ingrediencií.

              4. Zalejte čerstvou dávkou slovenskej pohostinnosti:

              Vašu zmes vylepšite čerstvou dávkou slovenskej pohostinnosti. Ukážte našim dánskym priateľom, čo znamená skutočná slovenská srdečnosť.

              5. Pečte v dánskej a slovenskej tradícii:

              Pečte na miernom ohni a myslite na to, že nič netreba unáhliť veď sedem dní je správny čas, aby dánsko-slovenská zmes bola tak akurát.

              Pred podávaním ešte ozdobte neobmedzeným množstvom úsmevov a priateľstva.

              A voilá! Vaša vynikajúca Erasmus koláčová dobrota je hotová. Teraz si môžete vychutnať chuť nových priateľstiev, kultúrnych objavov a nezabudnuteľných zážitkov. Bon appétit!

               

              Podrobnosti o celom projekte TU .

          • Ubytovanie v areáli školy
            • Ubytovanie v areáli školy

            • Jeden z poslednych slnečných dní sme využili na výrobu hmyzieho domčeka, na ktorom pracovali žiaci II. A a II. B triedy. Za pomoci nášho pána školníka sa nám podarilo zostaviť konštrukciu, ktorú sme vyplnili rôznymi prírodnými materiálmi napr. suchým lístím, kôrou, konárikmi, kamienkami alebo rolkami z kartóna Následne sme domček upevnili pred budovou našej školy. Takto prilákame a ubytujeme v areáli školy viac druhov hmyzu, ktoré sú pre fungovanie prírody veľmi dôležié.

          • Rozlet - Celoštátne kolo
            • Rozlet - Celoštátne kolo

            • Nový úspech našej školy:

              Ema Mináriková: 1. miesto
              Marek Riziky: 2. miesto

              Súťaž: Rozlet
              Kolo: Celoštátne kolo

              Našu školu potešila skvelá správa! Vynikajúci úspech v celoslovenskej literárnej súťaži ROZLET, ktorá je zameraná na vlastnú tvorbu žiakov. Do súťaže sa zapojili Marek Riziky zo IV.B triedy a Emka Mináriková z III.A. Cieľom súťaže bolo motivovať deti, mládež k literárnej tvorbe, podporovať ich kreativitu a umožniť verejnú prezentáciu a konfrontáciu vlastnej literárnej tvorby s odborníkmi. Téma 5. ročníka súťaže znela: Na veselú nôtu.
              Naši mladí tvorilci získali v hodnotení odbornou porotou 1. miesto - Emka Mináriková s rozprávkou Víla Vilma, 2. miesto - Marek Riziky s básňou Šťastie má mnoho podôb a v online hlasovaní získali Marek 1. miesto a Emka 3. miesto. Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať v októbri v Krajskej knižnici Juraja Fándlyho v Trnave. Žiaci sa venujú literárnej tvorbe pod vedením svojich vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry.
              Ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov v ďalšej tvorivej činnosti.

          • Biela pastelka 
            • Biela pastelka 

            • 22. septembra 2023  sa v uliciach slovenských miest a obcí konala verejná zbierka Biela pastelka. Dobrovoľníčkami sa na pár hodín stali i naše žiačky z III. B triedy (Klaudia Chúpeková, Silvia Šamajová a Miroslava Machynková).

              Biela pastelka je verejná zbierka, patrí medzi desať najväčších a zároveň najdôveryhodnejších zbierok na Slovensku. Jej história sa začala písať v roku 2002.  Vďaka finančnej pomoci ľudí sa ňou dokážu zlepšovať životy nevidiacich a slabozrakých. Túto zbierku už niekoľkýkrát realizujeme v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých v Kysuckom Novom Meste. Poslaním ÚNS je poskytovanie sociálnych služieb, obhajoba záujmov ľudí so zrakovým postihnutím zameraná na vytváranie rovnakých príležitostí, zabezpečenie rovnakého zaobchádzania a realizáciu pozitívnych opatrení na prekonávanie a kompenzáciu dôsledkov zrakového postihnutia.

              Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý nielen na poskytovanie sociálneho poradenstva, ale aj sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

              Skúsenosť s dobrovoľníctvom sa dievčatám páčila, počasie im prialo, a navyše bolo podľa nich zaujímavé si niečo nové, čo ich posunulo ďalej,  vyskúšať. Všetkým darcom ďakujeme za finančnú pomoc a dobrovoľníčkam za ich prácu.

          • Inovatívne spojenie technológií: Dron a Micro:bit
            • Inovatívne spojenie technológií: Dron a Micro:bit

            • Naša škola sa stala centrom vzrušujúceho a inovatívneho projektu, ktorý spojil dva technologické zázraky – dron a Micro:bit. Projekt podporený nadáciou Pontis otvoril dvere k novým a vzrušujúcim možnostiam v oblasti vzdelávania.

              Čo sa stane, keď spojíme malý, ale výkonný počítač Micro:bit s moderným dronom? Dostaneme inovatívny projekt, ktorý dáva našim študentom možnosť stať sa tvorcami a objaviteľmi. Našim zámerom bolo naprogramovať Micro:bit tak, aby mohol riadiť pohyb drona. Tento cieľ sme naplnili už počas prvých troch hektických, septembrových týždňov.

              Vyvrcholením projektových aktivít bolo podujatie : "Školský letecký deň", kde naši študenti prezentovali svoje výsledky. Boli sme svedkami úžasných a niekedy aj nebezpečných letových manévrov.

          • Expedícia KOŽAZ
            • Expedícia KOŽAZ

            • Dňa 6. septembra sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili na trojdňovom kurze ochrany života a zdravia v Terchovej.

              Náš výlet za dobrodružstvom začal túrou do Jánošíkových dier, kde sme prešli okruhom Nových a Dolných dier. Cesta bola plná prekvapujúcich okamihov s nádherným okolím. Následne sme sa prepravili na ubytovanie do školy v prírode Šípková.

              Ďalšie aktivity odštartoval CRAZY BEH. Rozdelením do skupín sme začali podľa mapy hľadať indície v okolí a plniť jednotlivé úlohy. Všetci sme sa cítili vyčerpane, no to nás nezastavilo pri ďalšej aktivite, ktorá nás čakala po krátkom oddychu vo večerných hodinách. Beh NOX QUAEROX bol založený na orientácii v teréne a hľadaní kódov na ukrytých miestach v okolí. Práve tento beh bol ukončením aktivít prvého dňa. Bodku sa naplnením dňa dala spoločná opekačka.

              Druhý deň začal skorou rannou rozcvičkou s naším animátorom. Po raňajkách nasledovali 4 vyučovacie bloky, kde sme sa naučili prvú pomoc, pracovať s buzolou a správne založiť oheň pomocou kresadla, tiež sme sa venovali ekologickým aktivitám. Po chutnom obede nás už čakala TOUR DE LES. Tu sme zužitkovali všetky poznatky z predchádzajúcich vyučovacích blokov, konkrétne prácu s buzolou. Vyskúšali sme si aj náročnosť v teréne, no humor nás aj tak neopustil. Poslednou aktivitou druhého dňa bol zaujímavý kvíz z rôznych oblastí a jeho následné vyhodnotenie. Získali sme zaujímavé ceny, do každej súťaže sme šli s veľkým nasadením. Nemohla chýbať ani večerná zábava na diskotéke.

              Posledný deň nás čakali rôzne netradičné športy aj streľba zo vzduchovky. Inštruktori aj učitelia spoločne vyhodnotili celý kurz. Popravde domov sa nám veľmi nechcelo ísť, ale všetko raz musí skončiť. A tak sme sa rozlúčili s inštruktormi a čakal nás návrat späť do civilizácie.

                                                                        Eliška Bulejová, Simona Šutáková